Lusia Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Bułeczki koktajlowe 50 dag mąki pszennej typu 550 20 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/4 l (szklanka) ciepłej wody 1 łyżeczka soli PONADTO: olej do smarowania blachy, Mąkę wsypać do miski.W środku zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże, wsypać cukier, dodać 4 łyżki wody i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Dodać resztę wody i sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 min. W tym czasie nasmarować olejem blachę. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 10 kawałków. Uformować z nich kule i ułożyć je ciasno obok siebie na blasze. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułeczki posypać mąką i piec około 20 min w gorącym piekarniku. Po upieczeniu, ostudzić nieco na kratce. Podawać lekko ciepłe. Dla odmiany. Bułeczki posmarować przed pieczeniem mlekiem i posypać różnymi nasionami i ziarnami, np. sezamu, maku, dyni i słonecznika. Ja te bułeczki robie z podwójnej porcji. POLECAM!!! :sad: Cytuj
slawera Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Fajny przepis. Szkoda, że fotka nie jest Twoja tylko z jakieś gazety... Zawsze fajniej wyglądają nasze zdjęcia, bo te z gazet, czy książek nie zawsze oddają prawdziwy wygląd, wiem coś o tym - nie raz robiłem zdjęcia wszelakiej żywności i czasem zajmuje to nawet kilka godzin, do dzisiaj pamiętam kompot wigilijny ze śliwek i ile zjadł on mi nerwów w końcu i tak musiałem go rozcieńczyć wodą... takie małe oszustwo. Do czego zmierzam... proszę szanować cudzą pracę i chociaż nadmienić źródło z jakiego "pożyczyliśmy" zdjęcie, a ideałem by było podać autora. PS. Nawiasem mówiąc to HP Scanjet djf 300 robi dobre scany... :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.