grumko Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Sznycelki mięsne marynowane - Keftedes marinami Przepis pochodzi z książki "Grecka kuchnia i wina" SKŁADNIKI: pół kilograma mielonego mięsa najlepiej wołowego, 2 cebule starte na tarce, ośródka z kromek weki, 2 łyżeczki soli, pieprz, oregano, ocet, pół szklanki oliwy, 3 płaski łyżki mąki, pół szklanki soku pomidorowego, 1/4 szklanki wody lub mięsnego wywaru, 3 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki. SPOSÓB WYKONANIA: Mięso mielone, namoczoną odciśniętą ośródkę weki, cebulę, sól, 2 łyżki octu i oregano starannie mieszamy. Formujemy średniej wielkości sznycelki, obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym oleju. W rondlu rozgrzewamy oliwę dodajemy mąkę i przesmażamy do momentu aż mąka się przyrumieni i wtedy wlewamy sok pomidorowy, wodę lub wywar, dodajemy drobno posiekany czosnek, 3 łyżki octu i natkę pietruszki. Tak przygotowany sos dusimy kilka minut i polewamy nim sznycle. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campari Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 ośródka z kromek weki czy mglby mi ktos powiedziec co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Jeżeli mogę odpowiedzieć za Grumko...wewnętrzna część bułki francuskiej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 24 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 mac51: dziękuję: odpowiedź prawidłowa :grin: pozdrawiam andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.