Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oto przepis na moją ulubioną W-Z Torcik W-Z: 3 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, kostka masła lub margaryny, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 7 łyżek wody, 1,5 szklanki zimnego mocnego naparu kawowego (do nasączenia) 500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru, ew. 2 opakowania śmietan-fixu (dowolnie). Wodę, cukier, tłuszcz i kakao wymieszać, gotować przez 5 min. na małym ogniu, mieszając masę, by nie przypaliła się. Odlać 1/4 masy na polewę, resztę wystudzić. Do letniej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i ubite białka. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na niedużą blachę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Piec ok. 50 min. w nagrzanym do 200oC. Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z odrobiną soli. Na końcu dodawać cukier. Ubijać na wolnych obrotach. Najlepiej wychodzi ubijana trzepaczką i w misce schłodzonych w zamrażalniku. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić na pół. Spodnią warstwę nasączyć kawą. Posmarować bitą śmietaną i przykryć drugą warstwą ciasta, którą także należy nasączyć. Posmarować ciasto pozostawioną masą czekoladową i udekorować rozetkami z bitej śmietany. Rozetki można udekorować wiśniami z konfitury

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.