grumko Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Kurczak balsamiczny na zakwasie białego barszczu Już dawno nie jadłem nic takiego co by zrobiło na mnie tak kolosalne wrażenie: ten kurczak jest doskonały!!!!! SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka bez skóry i podzielone na części, Marynata: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka ostrej czerwonej papryki, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 50 ml oleju lub oliwy, Sos: 500 ml bulionu warzywnego, 250 ml zakwasu na biały barszcz , 250 ml śmietany 18% , mąka ziemniaczana jeśli ktoś ma ochotę sos zagęszczać SPOSÓB WYKONANIA: Marynujemy uda około 1 godziny ale można i dłużej, następnie przekładamy do brytfanny wraz z marynatą i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Mieszamy bulion z barszczem białym i wlewamy do kurczaka. Dusimy do odparowania mniej więcej połowy sosu. Śmietanę hartujemy gorącym sosem i dolewamy do całości. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 min. na małym ogniu. Jeśli trzeba zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie. U nas obeszło się bez mąki. Miodzio!!! Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najdzi Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Jesli ten przepis ma taką recenzję o robieniu kolosalnego wrażenia, to trzeba go koniecznie wypróbować ;) mam tylko pytanie odnoście zakwasu na barszcz, czy ma byc domowy, czy kupny wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Nie spotkałam się z sosem ostrygowym. Jeśli ma on coś wspólnego (jak wskazuje nazwa) z ostrygami to czy można go pominąć lub zastąpić czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 ja kupiłem gotowy zakwas, a jeżeli chodzi o sos ostygowy to szczerze mówiąc nie wiem czym go można zastąpić. mój kuzyn robił tego kurczaka w ten weekend i pisał mi, że zamiast tego sosu dodał oleju sezamowego i taka kompozycja również mu bardzo smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najdzi Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Dzięki za odpowiedź. Sos ostrygowy można kupić w prawie każdym markecie. Myślę, za zamiana sosu ostrygowego na olej sezamowy zmienia jednak trochę smak, bo olej sezamowy jest bardzo wyrazisty i dość dominujący. Muszę zrobić tego kurczaka, bo mnie zaintrygował ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.