Skocz do zawartości

Zrazy Litewskie


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

1 kg wołowiny zrazowej 3 łyżki tartej bułki 1 łyzka utartego zrumienionego ciemnego chleba 2 cebule 1 łyżka masła roślinnego 5 dag grzybów suszonych (lub 20 dag pieczarek) 1 jajko ugotowane na twardo 1 szk. śmietany 5 dag smalcu lub oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa (ja nie stosuję) Mięso pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą,pieprzem i pozostawić na 30minut. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle roślinnym, dodać tartą bułkę, drobno posiekane grzyby suszone (wcześniej namoczone) lub pieczarki, posiekane jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Po dokładnym wymieszaniu posmarować farszem plastry mięsa i zwinąć, przewiązać nitką lub spiąć igłą do zrazów, obtoczyć w mące i ułożyć w rondlu z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, obracając zrazy kilkakrotnie. Gdy mięso się zrumieni, podlać rosołem lub wodą i dusić do miękkości. Następnie wyjąc zrazy na półmisek, a sos doprawić śmietaną i wywarem z gotowanych grzybów, dodać chleb, zagotować. Polane sosem podawać z kaszą i dowolną surówką. SMACZNEGO!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.