Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
BeaGa

Rafaello Z Krakersami

Rekomendowane odpowiedzi

- 2 duże paczki krakersów słonych

- 200 g kokosu

- 1 masło lub margarynę

- 2 szklanki mleka

- 2 żółtka

- 1 niepełna szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM:

0,5 szklanki mleka + cukier + cukier waniliowy + 2 żółtka + 2 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko razem zmiksować). Pozostałe mleko zagotować z kokosem (zostawić 1/4 paczki kokosu na posypanie wierzchu ciasta), do gotującego się mleka z kokosem wolnym strumieniem wlewać wcześniej zmiksowaną część mleka z dodatkami --- ugotować budyń. Wystudzić.

Utrzeć masło i dodać wystudzoną masę.

W brytfance rozłożyć wartwę krakersów i rozsmarować powstałą kokosową masą.Na to rozłożyć następną warstwę krakersów i znowu masę. Wierzch ciasta wysypać pozostałą częścią kokosu.

CIASTO WŁOŻYĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. Najlepsze jest na drugi dzień.

Od siebie dodam tyle, że do masy dorzucam jeszcze posiekane migdały obrane ze skórki, a na wierzch ciasta oprócz kokosu posypuję okruszkami pozostałymi z krakersów. Brytfankę przed rozłożeniem krakersków smaruje tłuszczem, wtedy ciastka się przykleją i łatwiej się rozkłada masę.

Smacznego. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj go zrobilam,(chcialam sie podzielic przpisem,ale BeaGa byla pierwsza),naprawde warto sprobowac,zdjecie wstawie troche pozniej To prawda,ze na drugi dzien jest lepszy:) Mase robie troszke inaczej: 2 żółtka + szkl mleka + cała mąkę rozrobić na jednolita masę. Cukier + 2 szkl mleka zagotować, wlac do gotującego się mleka .Mase wymieszać, gotować jak budyń. Odstawić do przestygnięcia. Dodac masło rostopione i wiórki, zmiksowac. Do blaszki wysmarowanej masłem, układac krakersy, na nie mase I tak 3 warstwy. Na wierzchu posypać kakao lub kawą,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do przestudzonego kremu dałaś rozpuszczone masło?-na pewno tak? myślałam że masło trzeba utrzeć a nie rozpuścić

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.