Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

BeaGa

Smakowicze
  • Zawartość

    40
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

6 obserwujących

O BeaGa

  • Tytuł
    Stały bywalec
  • Urodziny 07.07.1970

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Podhale
  • Zainteresowania
    dobra książka, taniec, krawiectwo, niekoniecznie kuchnia-aczkolwiek nie wykluczone, ostatnio odrobina filozofii ... rozwijam się ... ;)
  1. Chciałam zapytać cym barwicie masy do ciast, tortów, itp. Czy ktoś z Was próbował barwić masę barwnikiem do jajek? Taką poradę przeczytałam gdzieś w necie, ale nie wiem na ile ona jest skuteczna. ;)
  2. Och jak się czyta te listy ciast to już ma się ochotę na święta. Ja upiekę tradycyjnie sernika (bez niego nie ma świąt wg moich domowników), biszkopta z masą orzechową i piernika. Oprócz tego od mojej mamusi będę mieć mazurka (moja mamcia robi najwspanialszego na świecie) oraz miodowca. Z mamcią wypracowałyśmy metodę pól na pół - tzn. na każde święta ustalamy, co która piecze i dzielimy się po połowie. W ten sposób mamy bardziej urozmaicone stoły. ;)
  3. BeaGa

    Nutella Ze śliwek

    Kiedyś użyłam tej właśnie nutelli ze śliwkami do posmarowania biszkopcików okrągłych i skleiłam je, następnie "utopiłam" w surowym cieście biszkoptowym (z dodatkiem kakao), które czekało na upieczenie w blaszce.Piszkopci wyszedł kolorowy po upieczeniu. Na wierzch zrobiłam masę orzechową, posypałam grubo siekanymi orzechami i kawałkami czekolady- taka mała improwizacja, a efekt ... spróbujcie sami :)
  4. Przepis mam od mojej koleżanki, jadłam to ciasto kilkakrotnie i pochwałom nie było końca.Kremówka na cieście półkruchym też może być pyszna, przekonajcie się sami :D ciasto: - 2,5 szklanki mąki - 1 żółtko - 1 margaryna - 3 łyżki śmietany zagnieść z tego ciasto i schłodzić dobrze w lodówce, upiec 2 oddzielne placki (150-170) masa : - 2 całe jajka - 2 żółtka - 1 szklanka cukru+cukier waniliowy - to wszystko zmiksować na pianę - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżki krupczatki zagotować litr mleka z łyżką masła zaraz po zagotowaniu zdjąć na chwilkę z gazu, dodać utarte jajka z cukrem i mąką, znowu postawić na ogniu i mieszać aż się zrobi gęsty budyń, gorące przelać na ciasto i przykryć drugim plackiem i już :D
  5. BeaGa

    Kotlet Schabowy

    A ja kotlety smażę na margarynie, są pulchne i miękutkie. Moja teściowa mnie tego nauczyła :D
  6. BeaGa

    Wiosenna Z Tortellini

    Ja do tej pysznej sałatki dodaję jeszcze posiekany koper. Dodaje niezapomnianego smaku i zapachu. Polecam spróbować. Na pewno nie pożałujecie :D
  7. Składniki : - puszka tuńczyka w sosie własnym, - opakowanie serka wiejskiego, - kilka korniszonów, - woreczek ryżu, - puszka kukurydzy, - biała cebula. Wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać puszkę kukurydzy, opakowanie serka białego (nie odcedzać), korniszony i cebulę pokroić w kostkę.Wymieszać. Można przyprawić do smaku, ale nie jest to konieczne. Smacznego.
  8. BeaGa

    Ciasto Pod Owoce

    Mam pytanie, na jakiej dużej blaszce piekłaś ciasto? Wygląda bardzo apetycznie :)
  9. BeaGa

    Zieleninka

    Kiedyś w telewizji podpatrzyłam sposów na szybkie i drobne (z czym zawsze miałam problem) posiekanie zieleninki. Do tego są potrzebne tylko nożyczki, tnę nad potrawą tylko tyle zieleninki- ile w tym momencie potrzebuję... koniec. Z tego pomysłu korzystają u mnie ku wielkiem zachwytowi również dzieci, bo nie trzeba kroić, no i ... wiadomo ile tego ... Życzę miłej zabawy :?:
  10. - 1 kg grzybów (obgotować w osolonej wodzie 3 min. i odcedzić), - 1/2 kg marchwi (zetrzeć na grubej tarce), - 1/2 kg cebuli (pokroić w krążki), - 1/2 l oleju, - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy W oleju dusić kilka minut cebulę z marchwią. Gdy zmięknie dodać obgotowane grzyby i przyprawy wraz z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku wg uznania. Przełożyć do słoików, pasteryzować.
  11. Czy ktoś z Was moi kochani jest w posiadaniu, zna, jadł pyszne ciasto "waniliowy manhatan"? Szukam przepisu, bo ciasto jest boskie i nie wiem jak się go robi. Bardzo proszę o ewentualną pomoc. :?:
  12. BeaGa

    Paszteciki Z Mięsem

    Bardzo mi się podoba ten przepis. Dzisiaj wykonałam paszteciki, wierzch posmarowałam białkiem, posypałam startym żółtym serem i kminkiem. Rewelacja, na zimno również bez zarzutu. Stawiam 6 ! :?:
  13. - 1 kg arbuza - 75 dkg cukru - wanilia Obranego arbuza pokroić w dużą kostkę. Ułożyć w płaskim rondlu lub na głębokiej patelni, posypać cukrem i odstawić. Po 3 godzinach rozpocząć smażenie na małym ogniu. W połowie smażenia dodać pokruszoną laskę wanilii. Gdy arbuz stanie się przeźroczysty przełożyć do słoików, zakręcić.
  14. BeaGa

    Dżem Z Cukinii Z Galaretką

    Zrobiłam dżemik i muszę pochwalić ten przepisik. Dżem wyszedł wyśmienity. Do smaku dodałam galaretkę agrestową, a żeby nie było wiórków cukinii po prostu zmiksowałam cukinię. Wyszła po prostu papka, co w rezultacie chyba nie jest złym pomysłem, ponieważ konsystencja na sam koniec jest całkiem przyzwoita. :?:
  15. BeaGa

    Nutella Ze śliwek

    Zrobiłam, spróbowałam ...pychota!!!!!!!!!!!!!!! Śliwki nie przepuszczałam przez maszynkę lecz rozdrobniłam mikserem do robienia koktailii. Szybciej i mniej mycia. Polecam :razz: Robiłam nutellę na dwa razy. Do 2 wersji zamist kakao dałam czekoladę w proszku, taką do picia. Również bardzo dobre. :?:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.