Bahus Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Potrawka z indyka 1 indyk (3 1/2 kg). Wywar: podroby indycze, 1 duża cebula naszpikowana 2 goździkami, 1 lub 2 marchewki, 2 pory (tylko części zielone), natka pietruszki, tymianek, laurowy listek, sól, pieprz, 3 litry wody. Sos: 6 dag masła. 7 dag mąki, wywar po gotowaniu indyka, 2 żółtka, 150 ml świeżej śmietany, 1 torebka żelatyny w proszku. Przybranie: 1 trufla Z dwudniowym wyprzedzeniem sporządzić wywar, gotować go 1 godzinę, ostudzić i przesączyć. Zagotować w nim indyka, następnie gotować na bardzo wolnym ogniu 2 1/2 do 3 godzin. Po sprawdzeniu, ze indyk jest miękki ostudzić. W przeddzień przygotować sos. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę z masła i mąki i trzymać na wolnym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i dodać 300 ml rozpuszczonej żelatyny, a następnie śmietanę starannie wymieszaną z żółtkami. Grzać 34 minuty nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić ubijając, co pewien czas. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Indyka podzielić na porcje. Ściągnąć skórę. W momencie, gdy sos zacznie się ścinać zanurzyć w nim porcje indyka i układać na półmisku, tak by się nie dotykały. Przybrać cienkimi plasterkami trufli. Powlec porcje galaretką i pozostawić, aż się zetnie. W dniu posiłku porcje indyka ułożyć w piramidkę i przybrać resztą galarety posiekanej widelcem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.