Kasiulek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mrożony jogurt z czereśniami Składniki na 4 porcje: * 300 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego lub bałkańskiego) * pół cytryny * 6 łyżek cukru pudru * 8 podłużnych kruchych biszkoptów * 200 garam czereśni * 3 łyżki płatków migdałowych * 3 łyżki rumu * 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopty pokruszyć do 4 miseczek.Czereśnie wymyć, zostawić 4 do przybrania, resztę przekroić na połówki i wyjąć pestki. Przekrojone czereśnie położyć na biszkoptach. Rozgrzać patelnię, wsypać na nią płatki migdałowe i uprażyć na złoty kolor. Do soku z cytryny dodać cukier puder i utrzeć, tak aby otrzymać lukier. Dodawać jogurt i ucierać, następnie wlać rum i wsypać złote płatki migdałowe. Zamieszać. Masę przełożyć do miseczek, bezpośrednio na czereśnie. Wstawić do zamrażalnika na 1,5 godz. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tuż przed podaniem udekorować deser nitkami czekolady i czereśnią. Smacznego!! RADA: Aby przygotować deser dla najmłodszych zamiast rumu użyj aromatu waniliowego. Czereśnie możemy zastąpić wiśniami, jagodami lub pokrojonymi brzoskwiniami. Czas przygotowania: 20 min + 1,5 godz. zamrażanie; porcja- 150 kcal Przepis pochodzi z pisma "Dobre rady" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.