Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Kasiulek

Sorbet Ze świerzych Owoców

Rekomendowane odpowiedzi

Sorbet ze świerzych owoców

Składniki na 4 porcje:

* 300 g borówek

* 100 g cukru pudru

* 100 ml wody

* 1 cytryna

* kilka gałązek świerzej mięty

Przygotowanie:

Borówki włóż do zamrażalnika. Wodę zagotuj i dokładnie rozpuść w niej cukier puder, mieszając. Następnie wodę zdejmij z ognia, włoż do niej listki mięty (im bardziej orzeźwiający samk lubisz tym więcej dodaj listków) i odstaw do wystygnięcia. W między czasie wyciśnij sok z cytryny. Gdy woda trochę przestygnie wyjmij z garnka listki mięty, a z zamrażalnika borówki. Zmiksuj je dokładnie wraz z sokiem z cytryny, następnie dolej wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do plastkiowego pojemnika i zamrażaj przynajmniej przez dwie godziny. Podawaj ozdobione kilkoma listkami mięty.

Smacznego!!

Rada: Sorbet możemy przyrządzić też z jagód, truskawek, malin a nawet z cytryny (używamy soku z kilku owoców i otartej skórki), będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący.

Przygotowanie: 25 minut + zamrażanie 120 minut; Porcja 160 kcal

Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre rady"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.