Skocz do zawartości

Jak Dodać śmietanę Do Zupy


Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Stosuję śmietanę do zupy z Piątnicy a poza tym, tak jak tu piszecie "hartuję" ją. A co do tego, czy ze śmetaną czy bez to opowiem Wam historię z czwartku. Wtedy to postanowilam pierwszy raz zrobić zupę wg przepisu teściowej, którą mój mąż uwielbia. Robiłam w ciemno, bo nigdy w jej wykonaniu jej nie widziałam ani nie jadłam. W przepisie było napisane tylko żeby podbić mąką i śmietaną. No wiec podbiłam. Mąż wraca, czuje po zapachu, że jego ulubiona zupa. Przynoszę mu, a ten mówi, że to jednak jakaś inna zupa. Pytam się, czemu a on na o, że jego mama robi taką bielszą i zawiesistą. :] A ja podbiłam ją tak "symbolicznie". :) Oczywiscie od razu powiedziałam, że nie ma mowy bo ja takiej zupy nie zjem i będzie musiał się przerzucić na mój sposób gotowania. :]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy później...
  • 4 miesiące później...

Ja,również hartuję...do śmietany dodaję szczyptę soli,trochę wody,2 łyżki mąki i to dokładnie rozmącę na jednolitą papkę,następnie wlewam powoli gorącą zupę ,aby to wszystko było gorące.I dopiero całość do garnka z zupą.Gdy to będzie zimne to całość się zważy,ponieważ zupa dostanie szoku termicznego.Zawsze tak robię i nigdy w ten sposób nie zrobiły mi się kluchy,gorąco polecam!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam szybki i sprawdzony sposób. Stosuję go od lat i nigdy mi się śmietana nie zważyła. Mam nieduży słoiczek,którego używam tylko do tego celu. A więc: do tegoż słoika wsypuję mąkę ,dodaję szczyptę soli i trochę zimnej wody.Zakręcam go i mieszam do uzyskania jednolitej cieczy, następnie dodaję śmietanę,ponownie zakręcam i znowu mieszam(wstrząsam słoikiem).Gdy to się wszystko ładnie wymiesza wlewam na gotującą się zupę(mieszająć cały czas łyżką). Sukces murowany :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpewniejszym chyba sposobem na dodanie smietany do zupy jest po prostu jej hartowanie.Do smietany dodajemy gorącej zupy lub sosu az mieszanka bedzie letnia i po dokladnym wymieszaniu wlewamy do potrawy.....

Robię dokładnie tak samo i nigdy mi się śmietana nie zważyła.Ja dodaję jeszcze sól.

Na ogół kupuję 18% piątnicę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy później...

Próbowałam z mąką i solą,ale jak zupa była trochę kwaskowa to zawsze śmietana zważyła się.Od kilku lat moim sposobem jest miksowanie.Wlewam śmietanę do zupy,miksuję blenderem,zagotowuję i miksuję jeszcze raz.Jeżeli zupa jest z wkładką mięsną lub warzywami to odlewam trochę czystej do drugiego garnuszka i miksuję. Używam śmietany 18% z Piątnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.