magd180 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Skladniki; 400gr maki 3 dkg drozdzy 1 lyzka cukru okolo 200 ml letniej wody 0,5 lyzeczki soli 1 lyzka oliwy z oliwek Wykonanie; Do miski wsypac make, nastepnie na srodku zrobic otwor i dac do niego drozdze cukier i czesc wody i wymieszac drozdze z cukrem woda i odrobina maki .Przykryc miske bawelniana scierka i zostawic na 30 min do wyrosniecia.Nastepnie dodac sol oliwe i wode.I znow pozostawic do wyrosniecia na okolo 30 min.Ciasto jest pyszne mieciutkie.Mam ten przepis od znajomej ktora pracuje w najlepszej pizzeri w moim rodzinnym miescie. P.S nie dodajcie duzo wody bo gdy damy za duzo wody i potem dodamy make ciasto bedzie twarde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Ale z tych ilości to wychodzą chyba 2 duże pizze, albo ciasto jest bardzo wysokie. Ja robię tak samo - tylko znacznie mniej (jeżeli robię 1 pizzę) i do ciasta dosypuję jeszcze bazylię - wtedy jest takie aromatyczne. Daję ciastu wyrosnąc - około godzinki i potem rozwałkowuję na blaszce cieniutko zostawiam na chwilkę - ok 10 min do spulchnienia i na to dodatki kto co lubi. polecam wielbicielom pizzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.