grumko Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską SKŁADNIKI: 40 dag makaronu spaghetti, 15 dag szynki parmeńskiej pokrojonej w cieniutkie plasterki, 8 dag startego parmezanu, 5 łyżek oliwy z oliwek, 25 dag końcówek zielonych szparagów (ja użyłem konserwowych). 1 łyżka masła, 1 średnia cebula pokrojona w cienkie pół plasterki, 3 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, sól i pieprz, kilka listków świeżej bazylii. SPOSÓB WYKONANIA: Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojone w plasterki szparagi i sok z cytryny. Dusić do miękkości szparagów. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kwadraciki (1 cm x 1cm) szynkę oraz masło. Sosem polać gorący makaron. Wymieszać. Posypać startym parmezanem. Udekorować listkami bazylii. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.