grumko Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską SKŁADNIKI: 40 dag makaronu spaghetti, 15 dag szynki parmeńskiej pokrojonej w cieniutkie plasterki, 8 dag startego parmezanu, 5 łyżek oliwy z oliwek, 25 dag końcówek zielonych szparagów (ja użyłem konserwowych). 1 łyżka masła, 1 średnia cebula pokrojona w cienkie pół plasterki, 3 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, sól i pieprz, kilka listków świeżej bazylii. SPOSÓB WYKONANIA: Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojone w plasterki szparagi i sok z cytryny. Dusić do miękkości szparagów. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kwadraciki (1 cm x 1cm) szynkę oraz masło. Sosem polać gorący makaron. Wymieszać. Posypać startym parmezanem. Udekorować listkami bazylii. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.