Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę podać przepis na ciasto, które moim zdaniem jest w sam raz na Święta Bożego Narodzenia. Jest to mój pierwszy przepis na forum; pochodzi z Przepisów Siostry Anastazji. Ciasto nazywa się Rzeszowiak. Składniki: Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag margaryny 10 dag cukru 2 zółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do piedzenia, Masa makowa: 25 dag maku 1/2 szklanki cukru 2 jajka olejek migdałowy 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka,miód, olejek i utrzeć. Zbiałek ubić pianę, dodać do masy, lekko wymieszać. Masa orzechowa 35 dag zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiego mleka 2 białka Orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać, przestudzić, dodać pianę z białek. Masa serowa: 1/2 kg sera mielonego 20 dag margarymy 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ser,budyń, mąkę pszenną,rodzynki i dalek ucierać. Ubić pianę z białek, dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto kruche wyłożyć równo do foremki. Na ciasto kłaść paskami wzdłuż, na przenian masę orzechową i makową. To przykryć równą warstwą masy serowej. Piec w temp. 160 - 180 stopni ok. 75 min. Oblać polewą czekoladową. Pracochłonne, ale bardzo pyszne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość mifka24

Witam -super przepis ja rowniez piekłam te ciesto i jest pyszne i pracochłonne :) ale warto .pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×