Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Armenika

Smakowicze
  • Zawartość

    52
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

O Armenika

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Rzeszów
  1. Tosty Po Prowansalsku

    :biggrin: pewnie pycha i szybko zapycha :) Tylle kurczaka na dwa tosty, woow
  2. Futbolowe Tosty

    Doskonały pomysł nie tylko dla kibica. Takie tosty na pewno sprawdzą sie także na domowym przyjęciu :)
  3. Francuskie Co Nieco

    Fajny pomysł, z pewnością skorzystam niedługo :)
  4. Jestem z Rzeszowa i o takim nie słyszałam :) Dobrze wiedzieć
  5. Ja polecam zawijasy z tortilli np: - szynka, żółty ser, sałata lodowa i kremowy serek, - szpinak z fetą, - pasta z łososia Można dodać do nich co tylko się chce. Zawijamy, proimu na paski ok. 2 cm i podajemy s dipami i sosami np. czosnkowym :)
  6. Piwo Grzane

    Uwielbiam grzane piwo zimowymi wieczorami, bo w lecie to tylko preferuję z lodówki:) Do tej pory wsypywał tylko cynamon. Fajna propozycja, nie omieszkam przetestować.
  7. Polecam stronę http://zdrowoismacznie.com/jak dla mnie skarbnica przepisów. Wiele wypróbowałam i mogę szczerze polecić. Moim ulubionym jest miodowy kurczak z grilla.
  8. Sałatka Z Tuńczyka

    Bardzo się cieszę, że sałatka smakowała, to moja ulubiona. W nabliższym czasie podeślę kolejne:)
  9. Sałatka Makaronowa

    Jedna z moich ulubuinych sałatek. Króluje na stole w każde święto:) Wszyscy się nią zajadają, łącznie ze mną. Gotujesz makaron kolorowy, tylko tak, żeby nie był zbyt miękki, przegotowany. Odcedzasz i odstawiasz na razie. Smażysz piersi z kurczaka, pokorjone w kostkę, potrzeb przyprawą gyros. Usmaż na złocisty kolor. Odstaw. Kroisz czerwoną cebulę w ósemki, dodajesz puszkę kukurydzy, paprykę marynowaną czerwoną kroisz w grubą kostkę. Dodajesz makaron i mięso oraz sos grecki - 3 łyżki oleju, 3 wody i sos z torebki. Nie podałam dokładnych proporcji, bo robię przeważnie na oko. Przewaga mięsa i makaronu. Cebula, papryka mają być tylko dodatkiem, żeby nie przedobrzyć. Kukurydzy może być dużo:) Pycha.
  10. Sałatka Z Mozzarellą

    Uwielbiam mozzarellę z pomidorami. Mój przepis jest jednak szybki i prosty. Kroję pomidorki koktajlowe najczęściej w kostkę i w kostkę ser. Następnie do szklanki wlewam 3 łyżki wody i 3 łyżki oleju i wsypuje sos grecki z torebki. Polewam pokrojone składniki i wszystko razem mieszam. Super smakuje ze świeżą bazylią, ale nie zawsze mam pod ręką. Kroję też czasem pomidory w plastry i przekładam na przemian plaster sera, plaster pomidora. Polewam sosem greckim. Pycha.
  11. Sałatka Z Tuńczyka

    Naprawdę polecam, to tradycyjna sałatka, którą moja rodzina i goście się zajadają. Obowiązkowa na każde święto, specjalne okazje:)
  12. Sztuczki W Kuchni

    Wyjmujesz rybę z zamrażalnika i ….. nie smakuje jak świeża. Następnym razem gdy wyciągniesz rybę z zamrażalnika rozmroź ją w naczyniu z mlekiem. Przesoliłaś zupę? Nie wylewaj jej, wrzuć obrane jabłko lub ziemniaka do garnka i gotuj z potrawą przez 10 minut. Ryba przywiera do patelni za każdym razem gdy ją smażysz. Zastosuj taką sztuczkę, przed smażeniem upraż sól, przetrzyj patelnię i dopiero wtedy nalej olej. Już masz dość sklejającego się ryżu? Dodaj do gotującej wody łyżkę soku z cytryny. Gdy ryż się ugotuje, odczekaj chwilę i spulchnij go widelcem. Kalafior jest mdły? Podkreśl jego smak gotując go w mleku z odrobiną cukru. Więcej ciekawych sztuczek w art. Sztuczki w kuchni
  13. Sałatka Z Tuńczyka

    Uwielbiam sałatkę z tuńczyka. Podzielę się z wami moją ulubioną. To tak: puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka ananasa, 20 deko sera żółtego w całości, puszka kukurydzy, 5 jaj i słoik majonezu. Ser zetrzeć na tarce, ananasa pokroić w grubszą kostkę, ugotowane jajka też w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, dodać pieprz - nie solimy, tuńczyk jest sam w sobie słony. Pycha, naprawdę warto spróbować.
  14. Różności Z Ciasta Francuskiego

    Ja z ciasta francuskiego robię najczęściej pizzerinki. Przepis mam z Włoch, świetna sprawa, bo kazdy może zrobić je po swojemu. Czego potrzebujemy? - 1 opakowania ciasta - ktoimy je w kwadraty - sosu pomidorowego z dodatkami - ja mieszam przecier pomidorowy, ulubiony kechup, zioła, cebulkę i czosnek posiekane w kosteczkę - szynka, kiełbasa, kurczak albo inne mięsko - oliwki, ogórek, kukurzydza - starty ser żółty (fajnie sprawdza sie wędzony) Potem robimy warstwy: - ciasto - sos - miesko i dodatki - ser I do piekarnika. Świetna sprawa jako przekąska. Polecam :)
  15. Kolorowy Ryż

    To już wiem, co dziś będzie na obiad. Też do tej pory uwielbiałam ryż z curry. Do tego zestawu dodałabym jeszcze brokuły i odrobinę czosnku :)
×