Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

IGA

Smakowicze
  • Zawartość

    69
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana IGA w Rankingu w dniu 12 Grudzień 2010

IGA posiada najczęściej lubianą zawartość!

Reputacja

1 Neutralny

1 obserwujący

O IGA

  • Tytuł
    Stały bywalec
  1. Pierogi Z Truskawkami Na Parze

    Zrobiłam te pierogi. W rodzinie zdania były trochę podzielone. Wg. mnie bardzo smaczne i ciekawe pierożki, zachęcam do wypróbowania.
  2. Sernik

    Stary przepis, wielokrotnie wypróbowany. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki tortowej (lub innej pszennej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę 34x25 ( moja ma takie wymiary na górze, dno trochę mniejsze), przez sito posypać cienko kakaem. Masa serowa: 1,5 kg sera 1 kostka margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 budyniu śmietankowego kilka kropel aromatu migdałowego lub wg upodobań bakalie(niekoniecznie) Ser zmielić razem z margaryną, dodać żółtka, cukier i pozostałe składniki, na końcu pianę z białek. Masę kłaść na ciasto delikatnie żeby nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować kratkę widelcem. Ja piekę "na oko" w temp. 180 stopni
  3. Kokosanki

    Ja mam przepis taki jak Ewa 11 i robiłam kilka razy - pyszne. Wczoraj znalazłam ciekawy przepis tu: http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Kostka-kokosowa.html Wydaje się fajny ( jak cały blog) i mam zamiar następnym razem z niego skorzystać.
  4. Chałka Drożdżowa

    Pospieszyłam się z wysłaniem, a chciałam dodać jeszcze jedną fotkę tej samej chałki. Upiekłam na Wigilię tę chałkę i jeszcze jedną z przepisu Izabeli http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html .Obie polecam.
  5. Chałka Drożdżowa

    Oto wypiek z tego przepisu:
  6. Sernik Ptasie Mleczko

    Może ktoś się skusi, a warto. Na zachętę fotki. Polecam.
  7. Prosty Przepis Na Chipsy

    Fajne. Zaraz zrobię dla moich nastolatek. Pozdrawiam.
  8. Pyszna Chałka

    Ja myślę, że ta chałka zachowa świeżość trochę dłużej. Sama umieściłam podobny przepis i chałka jest znacznie dłużej świeża i mięciutka niż ta przyniesiona ze sklepu. Zachęcam do samodzielnego upieczenia chałki. Polecam również przepis Izabeli http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html
  9. Ciasto Iłowieckie

    Ciekawy przepis i smakowicie wyglądające ciacho, a przy tym wszystkim nie bardzo pracochłonne. Upiekę wkrótce i podzielę się opinią. Pozdrawiam
  10. Gotowanie Ziemniaków

    Ktoś tu już wspominał o dodawaniu czosnku, ja dodaję w czasie gotowania trochę cebuli pokrojonej w piórka, czasem ugniatam z odrobiną masła i śmietany, a czasem podaję w całości. Cebula dodana w czasie gotowania poprawia smak ziemniaków zwłaszcza tych starszych czyli na przedwiośniu. Inny ciekawy sposób (podany zdaje się przez Roberta Makłowicza jako danie na Wielkanoc) to dodanie do ugotowanych ziemniaków przed zgnieceniem mielonego siemienia lnianego. Jak wiadomo siemię ma wiele cennych właściwości.
  11. Bułki Chłopskie

    Wkradł się błąd, prostuję. Autorką przepisu i wspomnianego bloga jest Izunia 2007. Przepraszam i pozdrawiam.
  12. Polecam Bułki chłopskie wg. przepisu Izuni http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/...-chlopskie.html Na blogu wiele innych ciekawych przepisów na pieczywo. Upiekłam już Chleb biały na zakwasie, Babsy i wspomniane wyżej Bułki chłopskie. Wszystkie przepisy są godne polecenia, a te ostatnie bułeczki są pyszne i niezbyt pracochłonne.
  13. składniki: pół szklanki mąki pszennej szklanka cukru 6 jaj szklanka otrąb pszennych półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 10-15 dag posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną dać do formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni. upieczoną posypać cukrem pudrem. Smacznego. Nie mam fotki bo w okresie postu nie piekę, ale polecam bo wychodzi naprawdę smaczna no i wygląda na to, że zawiera dużo błonnika.Przepis z Poradnika Domowego.
  14. Chałka Drożdżowa

    składniki : 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła łyżka kwaśnej śmietany 2łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli trochę maku Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki cieołej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor. Przepis pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Gdy pierwszy raz upiekłam wyrosła olbrzymia chała ułożona po przekątnej na oryginalnej blaszce z pieca. później piekłam zazwyczaj z tej samej porcji dwie mniejsze chałki, czasem dodaję więcej cukru- przy ilości podanej w przepisie słodycz jest raczej niewyczuwalna. Bułeczki też wychodzą z tego wyśmienite. Zachęcam do pieczenia. Smacznego.
  15. Ciasto W 3 Kolorach

    Jeszcze jedna uwaga na temat tego ciasta: podałam przepis taki jak otrzymałam ale ostatnio trochę go zmodyfikowałam. Chodzi o III ciasto kakaowe - wychodzi dość gęste i trudno je rozprowadzić,dlatego ostatnio zrobiłam biszkopt w wersji łyżkowej tzn. 4 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki kakao, proszek do pieczenia - ubić biszkopt i wyłożyć na białe ciasto II. Na zachętę zdjęcie.
×