Skocz do zawartości

Ciasto Rumowe


IGA

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

Biszkopt z 8 jajek wg. własnego przepisu. Podzielić na 2 części.

Krem:

2 opakowania Śnieżki

1 niepełna szklanla mleka 3,2%

3 opakowania serka Bieluch

Ubić Śnieżkę w podanej ilości mleka, połączyć z serkami. Krem już gotowy.

Do nasączenia:

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru

0,5 szkanki rumu

Zaparzyć kawę z cukrem, przestudzić, połaczyć z rumem.

Do dekoracji:

gorzka czekolada

Ciasto mocno nasączyć. Przełożyć połową kremu, drugą połowę wyłożyć na wierzch. Udekorować startą gorzką czekoladą.

UWAGA! Drugą część biszkoptu z wierzchu nasączyć dopiero po nałożeniu ciasta na krem, ponieważ jest bardzo mokre.

To jest porcja na normalną blaszkę 25 x 36. W szybszej wersji można wykorzystać gotowe blaty tortowe, wtedy należy podzielić krem na 3 części. Ten krem dobrze smakuje też w połączeniu z masą kaimakową przygotowaną z mleka w puszczce. Można też wykorzystać go do ciast i deserów zamiast bitej śmietany.

Iga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.