Bahus Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 Chleb wiejski pikantny 2 bochenki 1 kg mąki żytniej 100 g zakwasu ok. 1/2 l wody 20 g drożdży 200 g przerośniętego boczku 1 łyżka soli 200 g tartego sera ementalskiego 100 g migdałów 2 łyżki natki mąka do blachy Połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić drobną kostkę; natkę i migdały posiekać. Pozostałą mąkę przesiać do ciasta, dodać boczek, ser, migdały, natkę. Dokładnie zagnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą i naciąć ukośną kratkę. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.