grumko Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Przepis pochodzi z Nowej Kuchni Polskiej wydawanej w formie zeszytów przez Gazetę Wyborczą, a dokładnie z odcinka "Spotkanie nr 18: Bardzo zimne". SKŁADNIKI: 3 duże białka, 1 szklanka śmietany kremówki, pół szklanki + 2 łyżki cukru, 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, kilka kropli olejku waniliowego, pół szklanki pokruszonych ciasteczek migdałowych lub orzechowych. SPOSÓB WYKONANIA: Wyłożyć podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubić śmietanę, przykryć i wstawić do lodówki. Wymieszać 1 szklanki wody i pół szklanki cukru, gotować mieszając około 4 minut aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania wlewać syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca przerwać ubijanie i pozostawić na 4-5 minut aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodać do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć zwisającą folią, zamrażać najmniej 8 godzin (można pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc). Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika i pokroić na porcje. Przed podaniem posypać resztą ciasteczek. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkmk3 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Fajny przepis. Ciekawe jak smakuje. Muszę zrobić to w najbliższym czasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.