Justyna.K Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zrobiłam ten sernik na święta lecz trochę go zmieniłam podaję orginalny przepis a zmiany napiszę na dole . Sernik wszystkim bardzo smakował następnym razem zrobię tak jak w przepisie bo będzie jeszcze lepszy na pewno. SKłADNIKI NA SERNIK: * 1,20 kg zmielonego sera * 50 deka cukru pudru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 12 jaj * 30 deko margaryny * 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE SERNIKA: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser zmieszany z proszkiem do pieczenia.Dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Lekko wymieszać.Gotową masę serową podzielić na dwie równe części.Upiec. SKŁADNIKI NA BISZKOPT TRÓJKOLOROWY: * 9 jaj * 1 i 1/2 szkl. cukru pudru * 1 i 1/2 szkl. mąki * 1 kisiel czerwony * 1 płaska łyżeczka kakao * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE BISZKOPTU: Podane składniki podzielić na trzy części i ubijać 3 biszkopty każdy z 3 jaj.Do jednego dodać suchy kisiel do drugiego kakao trzeci pozostaje bez dodatków tzn żółty. BISZKOPT CZWARTY * 2 białka * 2 łyżeczki cukru kryształu * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Ubić białka z cukrem, dodając mąkę z proszkiem.Na blaszkę wykładać łyżką ( kupkami, na przemian)wszystkie 4 kolory biszkoptu.Upiec. SKŁADNIKI MASY JABŁKOWEJ * 2 kg jabłek * łyżke masła * 1 galaretka czerwona * 1 galaretka zielona WYKONANIE MASY JABŁKOWEJ Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Masło rozgrzać dodać jabłka.Smażyć chwilę na wolnym ogniu.Jabłka podzielić na 2 części dodać po galaretce jeszcze chwilę smażyć .Uzyskamy 2 kolorowe masy. Przełożenie ciasta: 1.sernik 2. masa zielona 3. biszkopt kolorowy 4. masa czerwona 5. sernik 6.cukier puder A więc tak ja darowałam sobie czwarty kolor biszkoptu tzn ten biały i nie robiłam mas jabłkowych tylko przełożyłam ciasto marmoladą też wyszło dobre.(ale to tylko ze względu że zabrakło mi czasu).Następnym razem zrobię tak jak napisałam z tymi masami .Polecam obydwie wersje. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Hmm...bardzo pracochlonne ciasto :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 może z opisu wynika że pracochłonne ale takie nie jest :P (przynajmniej dla mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Justynko super zdjęcie ile zapłaciłaś za tę ksiązkę pytam tak z ciekawości tylko :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Justynko ! ciasto wygląda ślicznie ,a smakuje pewnie jeszcze lepiej .Przepisem zainteresuję moją kuzynkę ,ona też lubi wypróbowywać nowości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Justynko super zdjęcie ile zapłaciłaś za tę ksiązkę pytam tak z ciekawości tylko :P 29 zł :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 ja też na pewno wykonam te ciasto ale już z tymi masami jabłkowymi bo to da takiego dobrego połączenia moim zdaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Justynko ciasto bardzo ładnie się prezentuje, w jakiej formie je piekłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ineczko nigdy nie wiem tych rozmiarów ale taka standardowa ty na pewno będziesz wiedziała o jaką mi chodzi pozdrowionka :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Justynko dziękuję, wiem o jaką blaszkę chodzi i proszę jak wypróbujesz inne wypieki to podawaj nam więcej przepisów. Na święta fajne ciasto upiekłam, udane oprócz budyniu i przypuszczałam że tak będzie ale robiłam zgodnie z przepisem. Zrobię je jeszcze raz po swojemu i wtedy dodam przepis z zdjęciem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziuutkaa Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Boniu, ile jaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Justynko a ile masla ?Tak na "oko"?Napisalas lyzki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Violu- podejrzewam że chodzi tu o jakieś conajmniej 3 łyżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Sorki za błąd już poprawiłam chodziło mi o łyżkę masła (tyle żeby usmażyć te jabłka :D) Oczywiście jak dasz więcej to nic to nie zmieni. Pozdrawiam :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.