Skocz do zawartości
wrotka85

Gołąbki Z Ziemniakami

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Średnia główka kapusty, 3 kg ziemniaków, 3 cebule, słonina lub skwarki, mleko, sól, pieprz. Kapustę sparzyć, obrać liście. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. W międzyczasie pokroić słoninę w kostkę i smażyć, dodać cebulę i smażyć na półrumiano. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków nie odlewać wody ani nie dodawać mąki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz - około 2 łyżek na liść. Zawijać w rulon. Nie zawijać boków liścia, nadmiar wody z ziemniaków powinien wypłynąć. Układać ciasno w garnku. Po ułożeniu zalać wszystko mlekiem. Mleka musi być tyle, żeby wszystkie gołąbki były nim zalane. Mleko musi być posolone. Na szklankę mleka przypada mniej więcej płaska łyżeczka soli. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny. Smakują także odsmażane na patelni na złoty kolor. Poza tym można podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Trochę przy ich robieniu roboty, ale dla tego smaku warto. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia robiła tak i ja też tak robie: główka kapusty białej, ziemniaki,2cebule ,sól ,pieprz. Przygotować kaputę,ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce ,osączyć na sicie.Dodaje surową cebulę,połączyć z ziemniakami,dodaje surową kapustę, sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Napełnić farszem liście i zawinąć.Ułożone w rondlu gołąbki dusze na tłuszczu okolo 60minut. Podaje z gęsta śmietana. Po prostu ja przepadam. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znam te gołąbki, z dodatkiem kaszy jęczmiennej,nazywano je gołąbkami "dzikimi".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość aniak

Witam Również znam ten przepis.. i te golabki sa naprawde bardzo dobre. My jeszcze do farszu dodajemy 1 lub 2 stolowe lyzki kaszy manny (proszek) a cebulke przed dodaniem do farszu wczesniej podsmazam. Moim zdaniem najlepsze sa dopiero na drugi dzien podzielone na czessci i podsmazone na maselku z cebulka. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jutro bede robić,mniam mniiam.Moje mozna jesc po godzinie. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.