Skocz do zawartości

wrotka85

Smakowicze
  • Zawartość

    7
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O wrotka85

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Ta potrawa nazywa się Caprese. To typowa włoska przystawka. I tak właściwie to powinno się ją wykonać tak: pokroić w plastry pomidory oraz odsączone kulki mozzarelli i przełożyć na przemian na półmisku, polać sosem z oliwy z oliwek i octu balsamicznego posypać grubo zmielonym pieprzem udekorować posiekaną bazylią. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Ja ponadto posypuję lekko pomidory i mozarellę przed polaniem sosem solą i dodaję do sosu także oregano. Wersji z czerwoną cebulą jeszcze nie testowałam, ale na pewno spróbuję :)
  2. wrotka85

    Saczki

    Zawsze robiłam z surowymi ziemniakami, ale może faktycznie trzeba spróbować z ugotowanymi :P
  3. Składniki: Średnia główka kapusty, 3 kg ziemniaków, 3 cebule, słonina lub skwarki, mleko, sól, pieprz. Kapustę sparzyć, obrać liście. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. W międzyczasie pokroić słoninę w kostkę i smażyć, dodać cebulę i smażyć na półrumiano. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków nie odlewać wody ani nie dodawać mąki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz - około 2 łyżek na liść. Zawijać w rulon. Nie zawijać boków liścia, nadmiar wody z ziemniaków powinien wypłynąć. Układać ciasno w garnku. Po ułożeniu zalać wszystko mlekiem. Mleka musi być tyle, żeby wszystkie gołąbki były nim zalane. Mleko musi być posolone. Na szklankę mleka przypada mniej więcej płaska łyżeczka soli. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny. Smakują także odsmażane na patelni na złoty kolor. Poza tym można podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Trochę przy ich robieniu roboty, ale dla tego smaku warto. :P
  4. Składniki: Ziemniaki kiełbasa, koperek, ogórek kiszony, ser żółty, olej, cebula, sól, pieprz i inne przyprawy według uznania Wszystko kroimy w plasterki, koperek siekamy. Rwiemy spore kwadraty z folii aluminiowej i układamy na każdym kwadracie parę plasterków ziemniaka, kiełbasy, starty ser, ogórek, posypujemy solą, pieprzem, koperkiem, wlewamy parę kropli oleju i zawijamy (zawijamy tak, by folia przybrała kształt mniej więcej sakeiweczek). Następnie kładamy saczki na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. Smacznego! :P Można też przyrządzić na grillu.
  5. ja jeszcze dodaję do tego mielone mięsko - pycha!
  6. Składniki: 4 kg ogórków 5-6 cebul Zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 przecier pomidorowy (słoiczek) - najlepeij Pudliszki Ogórki pokroić w plastry, cebulę poszatkować. Dodać 2 łyżki soli, zostawić na 2 godziny i odcisnąć. Dodać zalewę. Pasteryzować 10-15 minut.
  7. Składniki: pomidory śmietana (ewentualnie jogurt naturalny) majonez czosnek ser żółty sól, pieprz, inne przyprawy według uznania Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Przygotować sos ze śmietany i majonezu w stosunku 1:1, wymieszać go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Pokrojone pomidory polać sosem. Na sos zetrzeć ser żółty. Sałatka szybka i prosta, ale pyszna. Czasem robię sobie takie coś bezpośrenio na chlebek, niekoniecznie w salaterce.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.