Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Ciasto Serowo - Makowe

Rekomendowane odpowiedzi

Masa serowa 60 dag twarogu - użyłam z wiaderka serek śmietankowy " Zielona łąka", dawniej używałam twaróg z kostek 6 jaj 1,5 szklanki cukru pudru 15 dag masła lub margaryny - użyłam palmy łyżeczka mąki ziemniaczanej esensja zapachowa ( pomarańczowa lub cytrynowa)- dodałam pomarańczowej ewentualnie rodzynki i skórka pomarańczowa - ja dodałam puder cukier i mączkę przesiałam, zawsze tak robię Jeżeli użyje się twarogu w kostkach trzeba przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem - zmiksowałam dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, twaróg, mąkę ziemniaczaną, bakalie i esensję. Dokładnie utrzeć - zmiksowałam. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową - wymieszałam delikatnie rózgą. Masa makowa 25 dag maku - użyłam mielonego, gotowałam chwilę z mlekiem do napęcznienia, ilość mleka podana na opakowaniu 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej - dodałam przesianą mąkę tortową 1 łyżeczka proszku do pieczenia esensja ( rumowa, migdałowa lub arakowa) - dodałam migdałowej tłuszcz i bułka tarta do formy Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ostudzony mak mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie rozetrzeć - kolejno dodając składniki miksowałam, delikatnie wymieszać z pianą z białek - zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. W formie nakładać na przemian 2 łyżki masy serowej i 2 łyżki masy makowej. Piec 30-40 min w temp. 180*C - ja musiałam piec 45 min. Nie będę pisać o smaku, puszystości, do oceny pozostawiam tym osobom które to ciasto wypróbują. Dodaję dwie fotki tych samych kawałków ciasta ujętego z dwóch stron.

post-2336-1201450640_thumb.jpg

post-2336-1201450671_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lidko to ciasto jest naprawdę pyszne, delikatne w smaku. Myślę że jak ktoś spróbuje to będzie wiedział że nakłada się na drugą warstwę na masę serową makową i odwrotnie na makową serową. Na drugim zdjęciu z tyłu przy jednym kawałku widać bardziej brązowy kolor, ja nie odkroiłam i to jest widoczna bułka tarta od formy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ciasto wygląda naprawdę apetycznie . Nigdy jeszcze nie piekłam serowo -makowego. Ale patrząc na te zdjecia , muszę sie skusić .Właśnie takie bez lukru lubie ciasta ,bo widać ,że to domowy wypiek. Nie używałam jeszcze sera z wiaderka ,tylko taki w dużej kostce do mielenia .....i to mielenie mnie odstraszało.Ale teraz są gotowe masy i można wykorzystać. Poadrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

9.09. upiekłam to ciasto i nie mogę zrozumieć dlaczego ma inny wygląd od poprzedniego. Proszę Was dajcie mi na ten temat odpowiedź.

post-2336-1221242243_thumb.jpg

post-2336-1221242259_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wiem Halinko czemu tak jest, może krócej je piekłaś i jest jaśniejsze? ostatnio rzadko pojawiasz się na forum i jakoś dało się to odczuć i myślę, że nie tylko mnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko jesteś ponownie,bardzo się cieszę,baaaaaardzo.Ciasto apetyczne a to że nieco inaczej wygląda na pewno nic nie ujmuje mu w smaku :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lidko okres pieczenia był ten sam, na poprzednim cieście na wierzchu jest sama masa serowa, na tym tak się uformowało że na przemian jest masa serowa i makowa. Użyłam innego twarogu i może dlatego nastąpiła taka zmiana. Andy cieszę się że mogę być teraz razem z Wami i myślę że nic już nie stanie mi na przeszkodzie. Jak to miło że zapamiętaliście mnie, dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ineczko ja też bardzo się cieszę, że jesteś znów na Smacznym :razz: Twoje przepisy są wspaniałe. Ilekroć coś próbuję piec, korzystam z Twoich rad, udzielanych innym Smakowiczom. A ciasto wyszło Ci piękne i na pewno smaczne. Ja dziś piekę serniczek, dopiero drugi w mojej kulinarnej "karierze" :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko ja to ciasto znam pod nazwą marcepan.Za każdym razem wygląda inaczej bo to zależy jak w pieczeniu się rozleje masa.Ja piekę w blaszce prostokątnej i leję jak ciasto na zebrę. A smak jest super.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolu ja nakładam na dnie blachy dwie łyżki masy serowej, obok dwie makowej do pokrycia całej powierzchni i następnie drugą część nakładam odwrotnie, na masę serową makową i.t.d. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.