Skocz do zawartości
Kaliope

Pasta/sałatka Z Paprykarza

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję wszystkim pyszną pastę z paprykarza. Mój Mąż zajada ją jako sałatkę, ja natomiast smaruję jako pastę na chlebku. Składniki: - duża puszka paprykarza szczecińskiego - 3 jajka - 3 ogórki konserwowe - 10 dag żółtego sera - 1/3 puszki groszku konserwowego - czerwona papryka (świeża lub marynowana) - 3-4 łyżki majonezu - 2 łyżki keczupu - pieprz, słodka papryka w proszku Wykonanie: - paprykarz włożyć do miski i rozgnieść widelcem - jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę - ogórki, żółty ser i paprykę również pokroić w kosteczkę - dodać groszek konserwowy - doprawić pieprzem i słodką papryką - na końcu wymieszać z majonezem i keczupem post-8290-1201683732_thumb.jpg Może zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco ale gwarantuję, że sałatka jest smaczna :-D Można też rozsmarować na kromkach chlebka i posypać szczypiorkiem, tak też jest bardzo dobre. Zachęcam i życzę smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe połączenie, ja pamietam smak paprykarzu serwowanego na wykopkach za czasów szkoły podstawowej. To były lata :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaliope wypróbuje twoją pastę i dam znać

Ja robiłam paprykarz i cebulka i też już daaawno :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbujcie kobietki próbujcie, bo warto! :grin: i dajcie znać jak smakowało ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Behatko cieszę się, że wypróbowałaś :?: Ja czasem groszku nie dodaję, ale wg mnie fajnie pasuje. Za to ostatnio zrobiłam ze szczypiorkiem i dwukolorową papryką (czerwoną i zieloną). Można dodawać wg upodobań co komu pasuje. Pozdrawiam serdecznie :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam takie pasty.Szkoda,że dopiero dziś ją zauważyłam :?:??: A jakby ser,jajka zetrzec na tarce?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu, można oczywiście zetrzeć na tarce, wtedy pasta będzie miała konsystencję bardziej "kremową". Wszystko zależy od Ciebie :razz: Jednak kosteczki jajka i żółtego sera trochę by tę pastę ożywiły :?: Ja baaardzo lubię pasty wszelkiego rodzaju i wymyślam nieraz sama, dodaję różne rzeczy, grzybki marynowane, kukurydzę z puszki, szczypiorek, czosnek (dla wyraźnego, ostrego smaku). Teraz chcę wypróbować pastę sojową wg przepisu Grumko. Pozdrowienia i smacznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłam. Oczywiście musiałam o czymś zapomniec :?:??: ....Nie kupiłam papryki,a jak się zabierałam do robienia pasty,okazało się,że dzieci "wyżarły" cały ketchup. Zrobiłam więc z samym majonezem i bez papryki.Resztę składników dałam,jak w przepisie. Bardzo dobra. Niby zwykły paprykarz a w szlachetniejszej formie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu, cieszę się, że smakowało! :razz: Mnie też zabrakło kiedyś keczupu ale i bez tego pasta zniknęła szybciutko :?: Pozdrawiam serdecznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry pomysł na odmianę dla trochę "przejedzonego" paprykarza. Wypróbuję z pewnością - już mi ślinka leci na samą myśl :?:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Christino, bardzo mnie cieszy, że chcesz spróbować tej pasty :?: Napisz koniecznie jak smakowało :razz: Możesz też dodać drobno posiekany szczypiorek a papryka może być dowolnego koloru. Ja jednak osobiście najbardziej lubię czerwoną. SMACZNEGO ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Również najbardziej lubię czerwoną paprykę, ale myślę, że do tej pasty/sałatki pasowałaby również zielona papryka, a zamiast groszku - trochę kukurydzy :razz: Posypanie po wierzchu szczypiorkiem, to doskonałe uzupełnienie - także przyszło mi to samo na myśl :?: Przy najblizszych zakupach zaopatrzę się w paprykarz szczeciński.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.