Bahus Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Piersi z kurczaka po baskijsku 4 piersi z kurczaka 10 dag gotowanej szynki 1 średnia cebula 3 strąki czerwonej papryki 2 duże dojrzałe pomidory 3 łyżki masa 1 łyżka koniaku sól, pieprz i sproszkowana papryka do smaku. Mięso umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Ploać koniakiem. Zapalić. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.Całość dusić na małym ogniu przez ok. 25 min. Przed podaniem piersi pokroić w ukośne plastry. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.