Skocz do zawartości

Placki Węgierskie


IGA

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego. 25 dag mąki pszennej 10 dag drożdży 200 ml mleka po pół łyżeczki cukru i soli 10 dag sera żółtego gęsta, kwaśna śmietana lub keczup ząbek czosnku olej do smażenia Z drożdży, cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do pozostałej mąki, dodać sól, resztę mleka i wyrobić luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować bułeczkę, przykryć ścierką, odstawić na 15 min. W tym czasie ser zetrzeć na cienkie wiórki, czosnek rozgnieść i i wymieszać z łyżką przegotowanej wody. Na patelni rozgrzać olej. Każdą bułeczkę chwytać delikatnie czubkami palców i chwilę trzymać nad patelnią by się rozciągnęła tworząc cienki i jak największy placek., ale tak by nie powstały dziury. Zrumienić placki na oleju z obu stron, przełożyć na talerz. Gorące posmarować pędzelkiem moczonym w wodzie z czosnkiem, posypać serem, polać śmietaną lub keczupem. SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.