Kaliope Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Witam wszystkich :grin: Podaję przepis na lekką zupkę z porów. Delikatna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu. Składniki: - 2 duże pory (białe części) - 3 średniej wielkości ziemniaki - 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego - 1 serek topiony z ziołami Hochland (10 dkg) - masło do smażenia - sól, pieprz do smaku - płaska łyżeczka Vegety - 2 łyżki śmietany 22% Wykonanie: - białe części porów pokroić w cienkie krążki i poddusić w rondelku na rozgrzanym maśle. Uważać, żeby się nie przyrumieniły - wlać gorący bulion i dodać Vegetę, trochę pieprzu i szczyptę soli - dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na małym ogniu - gdy wszystko będzie miękkie dodać pokrojony serek i jeszcze chwilę gotować aż się rozpuści - następnie zmiksować zupę na gładki krem i ewentualnie doprawić do smaku - dodać śmietanę, wymieszać i chwilkę pogotować Serek topiony sprawia, że zupka gęstnieje więc nie trzeba już dodawać śmietany. Ja jednak troszkę dodałam, ładnie się zabieliła. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub tostami albo ugotować z zacierką. Posypać szczypiorkiem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Oho! Ale mi "smaka" narobiłaś! My ostatnio zakochaliśmy się w zupie z porów z przepisu Grumka. Ale ta Twoja wygląda i zapowiada się równie zachwycająco! Nie pozostaje mi nic innego jak zapisać sobie twój przepis i lada dzień go przetestować :P PS: ale z Ciebie fanka, miłośniczka serków topionych :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Hehe... Klamerko, masz rację :P Lubię serki topione... a że akurat pasował świetnie do tej zupki.. to cóż.. ;) Polecam gorąco, bo naprawdę fajnie smakuje. Właściwie to nie zamierzałam dodawać serka do tej zupy ale.. na sam koniec coś mnie pokusiło :grin: Pozdrawiam Cię serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza22 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Zupka pyszna, ja dodaje jeszcze majeranek duuzo majeranku :wink: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Izo cieszę się, że zupka Ci smakuje. Ja jeszcze z majerankiem nie próbowałam, ale - kto wie :) Pozdrawiam ciepło, Kinga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.