Dieta strukturalna oparta jest na bardzo prostej zasadzie. Wszystkie zalecane w niej produkty zawierają minimum kalorii oraz maksimum witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W efekcie powstała lista pokarmów najbardziej wartościowych dla współczesnego człowieka, tzw. Lista produktów strukturalnych. Regularne spożywanie produktów strukturalnych zapewnia wzmocnienie, regenerację i odmłodzenie organizmu oraz trwałą redukcję masy ciała.
Dieta strukturalna doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca, nadciśnienie, schorzenia zwyrodnieniowe stawów, osteoporoza, problemy dermatologiczne, alergie oraz zespół przewlekłego zmęczenia.
Dzięki maksymalnym dawkom naturalnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, produkty strukturalne zapewniają prawidłowe tempo przemiany materii, nawet podczas znacznego ograniczenia kaloryczności diety. W rezultacie nie występuje efekt jojo, a pozostanie na produktach strukturalnych także po zakończeniu kuracji odchudzającej, pozwala na trwałe unormowanie masy ciała, nawet bez ciągłego kontrolowania kaloryczności diety. Wystarczy, że co najmniej 2/3 Twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne.
Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauk o żywieniu
A oto produkty strukturalne im więcej gwiazdek tym lepiej :razz:
Produkty Zbożowe
chleb pełnoziarnisty (razowy) ***
kasza gryczana *****
kasza jaglana****
kiełki pszenicy ****
makaron razowy***
muesli bez cukru*
otręby owsiane****
otręby pszenne****
płatki owsiane*****
ryż brązowy***
ryż dziki****
zarodki pszenne*****
Warzywa
brokuły****
brukselka**
buraki****
cebula***
cykoria**
czosnek*****
dynia****
kalafior***
kapusta*****
marchew****
oliwki**
papryka****
pietruszka**
pomidory***
rzeżucha****
rzodkiewka***
sałata****
szpinak***
ziemniaki***
Owoce
ananas****
aronia*****
awokado*****
banany****
cytryny**
figi****
grejpfruty****
jabłka***
jagody czarne*****
kiwi**
maliny***
morele***
pomarańcze***
porzeczki czarne****
śliwki***
truskawki***
winogrona****
wiśnie*****
żurawiny****
Orzechy i pestki
migdały***
nasiona słonecznika*****
orzechy brazylijskie****
orzechy nerkowca***
orzechy laskowe***
orzechy włoskie***
pestki dyni*****
sezam****
siemię lniane*****
Produkty białkowe
fasola***
groch****
jaja*****jogurt***
kefir***
kurczak***
łosoś****
morszczuk*
mintaj**
pstrąg*
soczewica*****
soja*****
sola**
śledź***
tofu (ser sojowy)****
tuńczyk****
wątróbka cielęca lub drobiowa***
Tłuszcze
masło*
oliwa z oliwek****
olej rzepakowy****
olej lniany****
Napoje
herbata zielona*****
herbata czerwona****
kakao****
mleko sojowe***
naturalne soki warzywne i owocowe**
napar ze skrzypu*****
sok brzozowy****
wino czerwone***
woda mineralna*****
Inne
czekolada gorzka***
drożdże piwne***
melasa trzcinowa****
miód****