bulimek Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Witajcie, mam wielki problem. W czwartek przyjdzie do mnie trochę znajomych, chciałabym troszkę zabłysnąć kulinarnie i upiec jakieś ciasto. Oni wiedzą że mój talent kulinarny nie jest zbyt wielki, dlatego postanowiłam ich zaskoczyć:-) I tu potrzebni jesteście Wy. Znacie jakieś ciasta, które można upiec łatwo i bezproblemowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Może najszybszy torcik z jabłek, ciasto z marchewką, jadą goście bądź najszybszy placek albo troszeczkę pracochłonne, ale i pyszne toffi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulimek Opublikowano 26 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Dziękuję Doroto za przepisy, chyba najbardziej to toffi mi się podoba, tyle że nie wiem czy podołam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 :cry: Na pewno podołasz, bo jak to mówią "dla chcącego nic trudnego" :-) Jakbyś czegoś nie wiedziała to pytaj. Aaaa... podpowiem jeszcze, że teraz już nie trzeba kupować mleka skondensowanego i gotować go 3 godziny, bo są w sklepach gotowe karmele. Powodzenia :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotka Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Te gotowe karmele to rzeczywiście dobra sprawa, koniec z gotowaniem puszki :-) Bulimku skoro to ma być na czwartek to masz mało czasu, spróbuj może sernik, z masą toffi Oetkera, ja już go robiłam. Masa toffi jest już tam gotowa, wystarczy wymieszać z mlekiem, i też nie trzeba 3 godzin żeby karmel ugotować :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulimek Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Dorotko a czy te herbatninki nie rozmiękają się za bardzo? Bo to czego nie lubię w ciastach najbardziej, to gdy są zbyt "mokre" i rozpadające się. Ja się na tym nie znam, pytam tylko by wyszło jak najlepiej:) Bo pomyślałam sobie, że ewentualnie mogłabym kupić jakiś gotowy biszkopt, o ile byłby lepszy niż herbatniki. Co sądzisz? Jotka mogłabyś napisać coś więcej o tym serniku? Miałabym jakąś alternatywę gdyby mi to nie wyszło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Bulimku herbatniki, aż tak nie rozmiękną - po prostu będą miękkie tak, żeby ciasto dało się ładnie kroić. I na pewno też się nie rozpadnie. Robiłam je już wiele razy, bo bardzo wszystkim smakuje :-) No i najlepiej jest je zrobić dzień przed podaniem i później przechowywać w lodówce. Bulimku jeżeli gości masz już jutro, to może najlepszym rozwiązaniem będzie biszkopt. Bo gdy herbatniki i krakersy nie zmiękną to ciasto będzie się źle kroić :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotka Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Ciekawe czy jeszcze zdążę :-) Bulimku musisz tylko kupić twaróg zmiksować składniki i piec według zaleceń, jeśli chodzi o masę to tak jak wcześniej pisałam należy wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem, zagotować i polać sernik. Na ser można położyć włoskie orzechy czy jakieś inne według gustu i smaku dodatki. Mniam, masa jest ciągnąca jak krówki :cry: No i nie ma takiej możliwości żeby nie wyszło. Poradzisz sobie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulimek Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Dziękuję Wam dziewczyny za pomoc. W końcu, z małą pomocą przyjaciółki, zrobiłam oba te ciasta. Goście byli pod wrażeniem:) W końcu kupiłam biszkopt, bo trochę się bałam tych herbartników. Ciasto było naprawdę dobre. Było:D. A ten sernik też jest ciekawy. Trochę się martwiłam, że będzie trochę monotematycznie, bo w obu toffi, ale jednak te ciasta są zupełnie inne, tak więc nie było problemu. Jeszcze raz dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Cieszę się Bulimku, że ciasta się udały :P W przyszłości możesz spróbować zrobić to ciasto toffi z herbatnikami, na pewno też będzie Ci smakować :-) Pozdrawiam :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.