Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość Graża

Tort bezowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dota

Jutro przyslę, bo nie pamietam dokładnie składników. Moja propozycja to małe beziki zatopione w obłędnym kakaowo-alkoholowym, puszystym kremie. Czy o to mniej więcej chodzi??? Dota

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przeglądając "swoje" gazety z przepisami, znalazłam parę przepisów na torty bezowe. Są to jednak przepisy nie sprawdzone przeze mnie, więc nie gwarantuję za ich końcowy efekt. Jeśli jesteście jednak mimo tego zainteresowani- dajcie znać! Chętnie je przepiszę dla Was. :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

... Moja propozycja to małe beziki zatopione w obłędnym kakaowo-alkoholowym, puszystym kremie...

Hmmm ciekawie zapowiadający się przepis .... szkoda że nie podany w całości :)

Ja mogę zaproponować taki przepis na tort kokosowo-kawowy lecz do bezy można nie dodawać kokosu tylko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do każdego placka bezowego :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam przepis na taki tort - nazywa się TORT MOCCA. Składniki: 4 czubate łyżki kawy mielonej 1,5 kostki margaryny lub masła 6 żółtek 0,25 kg cukru pudru bezy (kupujemy gotowe) krążek wafla ewent.mielone orzechy do posypania Kawę zaparzamy w jak najmniejszej ilośći wody.Zostawiamy razem z fusami i studzimy. Margarynę lub masło ucieramy drewnianym tłuczkiem w glinianej misie, tak aby otrzymać puszystą masę. Osobno ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę - dodajemy stopniowo do masy i ucieramy tłuczkiem w tym samym kierunku. Następnie wlewamy stopniowo kawę razem z fusami ciągle ucirając. Na dnie tortownicy kładziemy krążek wafla, a na nim dość ściśle warstwę bez. Bezy pokrywamy warstwą kremu, a na niej znowu bezy. Przekładamy tyle razy na ile wystarczy ciastek i kremu (lekko uciskamy bezy). Na wierzchu powinien być krem, który posypujemy mieloną kawą i orzechami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!! PS. Osobiście nie robiłam, ale przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki która się nim zachwycała.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję Efciu za podany przepis - zrobię go na najbliższe przyjęcie urodzinowe w mojej rodzince :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×