Bahus Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Piersi z kurczaka po prowansalsku 4 piersi z kurczaka ( w sumie około 500 g ) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l wytrawnego, białego wina sól, pieprz 3 pomidory 8-10 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki gorącej wody 1/4 kostki rosołowej mąka do zagęszczenia sosu 1/2 pęczka pietruszki Mięso rozmrozić jeśli było mrożone), umyć dokładnie pod gorącą wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z każdej strony po 5 minut. Mięso wyjąć z patelni i odstawić tak, by nie wystygło. Do sosu dolać wino. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć z nich skórki i pokroić w kostkę. Z oliwek usunąć pestki i pokroić je w plasterki. Pomidory, oliwki oraz czosnek roztarty z solą dodać do sosu, wlać trochę gorącej wody i wrzucić kostkę rosołową. Sos można ewentualnie zagęścić mąką, gotując go następnie przez 5 minut. Doprawić sos solą oraz pieprzem i polać nim filety. Na koniec posypać całość wymytą i posiekaną natką pietruszki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.