Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Iwona01

Mniszek - Coś Do Jedzenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przeglądając jedno z kolorowych czasopism natknęłam się na ciekawy artykuł o mniszku. Dla mnie od zawsze był on chwastem popularnie zwanym mleczem. I co się dowiedziałam? Otóż mniszek to prawdziwa skarbnica substancji leczniczych, witamin (zwłaszcza C ) i minerałów.Pobudza wytwarzanie żółci, ułatwia pracę wątrobie.Wzmacnia także odporność.Usuwa z organizmu toksyny, a jego kwiaty dodatkowo łagodzą stany zapalne jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Nie przypuszczałam,że ma tyle właściwości,powiedzmy "zdrowotnych". Co prawda jadłam kiedyś miód zrobiony z płatków mlecza i muszę przyznać, że jest b. dobry (mam nawet przepis na ten miód), ale nie przypuszczałam, że jest tak " wszechstronny". Można przyrządzać z niego również surówki. Czyżby nadszedł czas na jedzenie chwastów? :smile: Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko z "mlecza" robi się surówki. Mój znajomy robił surówkę z liści młodych pokrzyw.O ile pamiętam to były majowe listki. Same witaminy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, Danusiu, podaję Ci przepis: - 210 szt.płatków mlecza ( chodzi o płatki kwiatów) - 1 litr wody - 1,5kg cukru - 1 i 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego Płatki mlecza (oczywiście najpierw oczyszczone i umyte) gotować w wodzie przez 7 minut od momentu wrzenia. Przecedzic przez ściereczkę i ostudzić. Dodac cukier i gotować na małym ogniu 45 minut. Przed końcem gotowania ( na 10 min. przed wyłączeniem dodać kwasek cytrynowy. Pozdrawiam :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość emilianka

Czytając przepisy na miód z minszka widzę że nie nie ma mojej prababci :shock: oto on: 4 garscie mniszka <całe kwiaty wazne żeby nie były z deszczu i z pobliż drogi bo będą zawierać trujące metale i pozostawią lekki smak goryczy!!!!!> wypłukać odcisnąć i zalać 1 litrem wody zagotować i odstawiń na 12 godzin <noc poprostu> potem odcisnąć i przecedzić dodać 1 kg cuku i gotować około 1 do 2 godzin sprawdzać czy jest nie zagęsty i czy za mocno sie nie gtuje ,mieszać w połowie gotowania dodać sparzoną i pokrajaną w plasterki połówkę cytryny <nie moze byc kwasek absolutnie,bo może sie zkrystalizować i zbednie obciaża nerki> potem rozlac do słoiczków i do każdego dodać plasterek cytynki tej gotowanej w miodzie zakręcić i odwrucic do góry dnem tak przygotowany miód jest doskonały do pierników,na kanapke do herbaty itp jest tez lekiem na alergie <kaszel i katar sienny ,stabilizuje cisnienie ,koi nerwy i co najważniejsze podnosci odporność i świetnie smakuje> serdecznie polecam i życze smacznego :grin: :grin: :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Emilianka :P Wczoraj zrobiłam miód z mniszka z Twojego przepisu (podwójną porcję) miodzik rewelacja już wypiłam dwie szklanki herbaty z tym miodem... mniam :lol: Po tym długim weekendzie zrobię sobie jeszcze kilka słoiczków :smile: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy to mają być całe "łebki" kwiatków, czy tylko oskubane żółte płatki? U mnie na ogrodzie i nieopodal na polach jest aż żółto od mleczy. Może pytanie głupie... ale raz pisze że całe kwiaty, a raz że oskubać je.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam z całych "łebków" kwiatów. Pozdrawiam :( Wkrótce dodam zdjęcia mojego miodu z mniszka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytając przepisy na miód z minszka widzę że nie nie ma mojej prababci :D oto on:

4 garscie mniszka <całe kwiaty wazne żeby nie były z deszczu i z pobliż drogi bo będą zawierać trujące metale i pozostawią lekki smak goryczy!!!!!>

wypłukać odcisnąć i zalać 1 litrem wody

zagotować i odstawiń na 12 godzin <noc poprostu>

potem odcisnąć i przecedzić dodać 1 kg cuku i gotować około 1 do 2 godzin sprawdzać czy jest nie zagęsty i czy za mocno sie nie gtuje ,mieszać

w połowie gotowania dodać sparzoną i pokrajaną w plasterki połówkę cytryny <nie moze byc kwasek absolutnie,bo może sie zkrystalizować i zbednie obciaża nerki>

potem rozlac do słoiczków i do każdego dodać plasterek cytynki tej gotowanej w miodzie zakręcić i odwrucic do góry dnem

tak przygotowany miód jest doskonały do pierników,na kanapke do herbaty itp jest tez lekiem na alergie <kaszel i katar sienny ,stabilizuje cisnienie ,koi nerwy i co najważniejsze podnosci odporność i świetnie smakuje> serdecznie polecam i życze smacznego :razz: :P :-D

Robie ten miod od dwoch lat,ale bez cytryny,teraz chyba mam lepszy przepis od ciebie.W tym roku juz za pozno na te werse,ale w przyszlym roku wlasnie taki zrobie.Pozdrawiam i dziekuje za dobry przepis.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżam "wiosennie" temat :) Dzisiaj natknęłam się na artykuł zatytułowany "kuracje z wiosennych ziół",w którym podano właściwości trzech roślin i przepisy z ich zastosowaniem. Zainteresowały mnie i pomyslałam,że je zamieszczę, może ktos się skusi i je wybróbuje. POKRZYWA ZWYCZAJNA zawiera mnóstwo witamin i minerałów.Oczyszcza organizm.Działa krwiotwórczo,moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi.Ze zrywanych w maju i czerwcu liści warto przygotowywać napary(2 łyzki świezych liści zalać szklanką wrzątku,odstawić na kwadrans,pić 2 razy dziennie),albo regenerujący sok: Umyte liście (im więcej tym lepiej),przepuścic przez sokowirówkę lub zmielić i odcisnąć potem sok. Przetrzymywać go w lodówce,nie dłuzej niż 3 dni. Kurację prowadzić przez min. miesiąc(najlepiej do dwóch). Przez tydzień pić 3 razy dziennie po łyżeczce soku,po jedzeniu. W kolejnych tygodniach stopniowo zwiększać rację,aż do 8 łyżek stołowych dziennie. MNISZEK LEKARSKI (o nim i jego działaniu juz pisałam,ale zamieszczę przepis na syrop o działaniu przeciwzapalnym i przeciwkaszlowym). Oto on: Nazrywać ok.500 kwiatków (razem z zielonymi koszyczkami). Wypłukać je,zalać litrem zimnej wody i gotowac pod przykryciem.Przecedzić napar,wsypać do niego 1kg cukru i mieszając gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godz.(nie dopuścić do wrzenia). Na koniec dodać sok z dwóch cytryn,zamieszać i rozlać do wyparzonych słoiczków.Zakręcić je,odwrócić do góry dnem i przykryć np.kołderką. Pozostawić tak do ostygnięcia. W czasie przeziebienia stosować przez 3 do 12 dni, 3 razy dziennie po łyżce (rozcieńczyć w 1/2 szkl. letniej wody lub herbaty). Zażywać pół godz. przed posiłkiem. Z młodych liści mniszka można równiez przygotować zdrową sałatkę lub przyrządzic jak szpinak. Takim przysmakiem powinny się raczyc zwłaszcza osoby,które maja podwyższony poziom cukru,chcą schudnąć (coś dla mnie :grin: ),poprawic przemianę materii lub podreperować cerę(mniszek oczyszcza organizm z toksyn). BABKA LANCETOWATA pomaga przy stanach zapalnych dróg oddechowych i układu pokarmowego (np.przy wrzodach). Ze świeżych liści można robić okłady na stłuczenia,otarcia i ukąszenia owadów. Z babki,w połączeniu z innymi wiosennymi ziołami,warto też przygotować witalizujące sałatki: Zebrać (w równych porcjach) młode liście babki,mniszka i pokrzywy. Umyć je i pokroić na małe kawałki,doprawić tak jak mizerię. Jadać przez miesiąc. Zaczynając od małych porcji (dwie łyzki dziennie),co tydzień zwiększając rację o łyzkę. Artykuł jest sygnowany przez lekarza internistę (Monika Kamińska),myslę więc ,że jest cos wart,a przepisy w nim zamieszczone wiarygodne,moze dobre w smaku i warte wypróbowania? Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.