Iwona01 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 SKŁADNIKI (dla 4 osób) - 4 duże pomarańcze - 4 żółtka - 6 łyżek cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 dkg migdałów - sok z 1/2 cytryny - sok z 2 pomarańczy - 1 łyżka brandy lub innego alkoholu - 5 białek WYKONANIE: Pomarańcze umyć, a następnie odkroić z nich niezbyt duże "piętki" Miąższ wyciąć za pomocą noża. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, drobno posiekane migdały soki z cytryny i pomarańcz oraz brandy. Białka ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową. Pomarańcze napełnic masa do wysokości 3/4 (suflet urośnie ). Tak przygotowane pomarańcze wstawić do piekarnika i piec w temp.200* około 25 minut. Deser podawać na gorąco ( suflet nalezy zapiekać tuż przed podaniem gdyż po wyjęciu z piekarnika szybko opada ). smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.