Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt: 8 jajek 35 dag cukru 40 dag mąki 15 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. żółtka utrzeć z cukrem 2.Ciągle ucierając mase żółtkową dodawać na przemian olej i ciepłą wode 3.Dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , nadal ucierać. 4. Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5.Podzielić ciasto na 2 części , do jednej dodać kakao. 6.Piec ciasta osobno w wąskich foremkach w temp. 180 st. przez około 1 godzine. 7.Kiedy ciasto ostygnie, pokroić w kromki Masa: 4 szklanki mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń cytrynowy ( może byc śmietankowy) kostka masła kostka margaryny ( najlepsza jest ,,Kaśka,,) sok z połowy cytryny Masa: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. pozostałą szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną . Dodać do gotującego mleka, zagotować. Margaryne z masłem utrzeć dodając ostudzony budyń i pomału wlewając sok z cytryny ( ciągle ucierać) . Kromki ciasta układać na przemian . Przekładać masą pozostałą masą posmarować ciasta, jedno można posypac kokosem a drugie gorzką czekoladą KROIĆ PO SKOSIE!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.