Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kruchy spód :

1,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

15 dag. margaryny

2 żółtka

Mąke i cukier puder przesiać, dodac margaryne, posiekać nożem. Dodac żółtka. Szybko wyrobic ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzine. Forme posmarować margaryną i opruszyc bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st.

Masa makowa:

pół kilo maku

1,5 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

15 dag rodzynek ( namoczyć w wodzie z alkoholem)

15 dag orzechów włoskich

skórka pomarańczowa

6 jajek

3 łyżki bułki tartej

olejek migdałowy

Mak podgotować, osączyć z wody, zmielic dwukrotnie .

Żółtka utrzeć z cukrami dodając po łyżce zmielonego maku.Dodać bakalie , bułke tartą . Białka ubić na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac.

Masa serowa:

1,2 kg. sera tłustego lub półtłustego

1,5 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

15 dag. masła

10 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 budynie śmietankowe

skórka pomarańczowa

skórke pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Ser zmielić dwukrotnie.

Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodawać na zmiane po łyżce sera i po troche budyniu w proszku ciągle mieszając. Dodać mąke ze skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno, wymieszac delikatnie z masą serową.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć masę serową.

Piec w temperaturze 180 st. Po około 70 minutach Sprawdzać patyczkiem czy ciasto sie upiekło .

post-9750-1211275261_thumb.jpg

Polewa czekoladowa:

2 łyzki kakao

2 łyżki margaryny

5 łyżek cukru

4 łyżki mleka

Wszystki składniki włożyć do garnuszka, gotować około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( CIĄGLE MIESZAĆ!!!) . Gorącą polewą polać ciasto

post-9750-1211275240_thumb.jpg

post-9750-1211275286_thumb.jpg

post-9750-1211275306_thumb.jpg

Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące później...

Ewo... czy tą gotową masę makową ze sklepu mieszasz przed pieczeniem z pianą z białek? I ile tej gotowej masy ma być? Nigdy nie korzystałam z takiego "ułatwienia" stąd moje pytanie :D A ciastko wyszło Ci pięknie, Dorotce również :P

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

Ewo ja też mam ochotę na ten placuszek, ale chyba dopiero na Boże Narodzenie będzie okazja. Koniecznie dodaj zdjęcia!!! Pozdrawiam :-D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.