Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

składniki

Biszkopt:

6 jajek

¾ szkl. cukru

1 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag kokosu

lub wg wlasnego przepisu-odjac 3 lyzki maki i dodac w zamian kokos

Masa:

15 dag kokosu

2 puszki ananasów

0,5 litra śmietany

dżem ananasowy

3 łyżeczki żelatyny

sok z jednej cytryny

sposób przygotowania

Żółtka ubić z 0,5 szkl. cukru. Tak samo białka. Do ubitych białek dodawać powoli żółtka ubijając. Następnie 2 łyżki gotującej się wody. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Na koniec kokos.

Masa

Kokos wsypać na sucha patelnię i lekko(!) zrumienić. Ostudzić. Ananasy odsączyć na sitku. Odłożyć ¼ a resztę pokroić. ¾ owoców zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć wymieszać z ubitą śmietaną. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód posmarować konfiturą, przykryć i posmarować 1/3 ananasowego kremu. Przykryć. Brzeg i górę posmarować resztą kremu. Obsypać boki i wierzch kokosem i udekorować ananasem.

Opublikowano

Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka: 1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag? 2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach? 3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac? 4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony? Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane!

Opublikowano

Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka:

1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag?

2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach?

3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac?

4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony?

Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane!

Witam :D Masz racje ze to doskonale ciasto na letnie popoludnie przy kawie. Jest bardzo lekkie i "wchodzi ladniutko do brzuszka".

odpowiadam:

1. ja uzywam dwie male puszki

2. mysle ze to bez roznicy ale ja zawsze biore w plastrach

3. UWAGA! Sokiem nasaczam biszkopt to takie wazne a nie napisalam!!!!!!!!

4. kokos zwykly

biszkopt podalam wg przepisu ale ja zawsze robie swoj wyprobowany przepis na biszkopt i zmniejszam ilosc maki ktora zastepuje kokosem....

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.