margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 składniki Biszkopt: 6 jajek ¾ szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag kokosu lub wg wlasnego przepisu-odjac 3 lyzki maki i dodac w zamian kokos Masa: 15 dag kokosu 2 puszki ananasów 0,5 litra śmietany dżem ananasowy 3 łyżeczki żelatyny sok z jednej cytryny sposób przygotowania Żółtka ubić z 0,5 szkl. cukru. Tak samo białka. Do ubitych białek dodawać powoli żółtka ubijając. Następnie 2 łyżki gotującej się wody. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Na koniec kokos. Masa Kokos wsypać na sucha patelnię i lekko(!) zrumienić. Ostudzić. Ananasy odsączyć na sitku. Odłożyć ¼ a resztę pokroić. ¾ owoców zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć wymieszać z ubitą śmietaną. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód posmarować konfiturą, przykryć i posmarować 1/3 ananasowego kremu. Przykryć. Brzeg i górę posmarować resztą kremu. Obsypać boki i wierzch kokosem i udekorować ananasem. Cytuj
Agusia Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka: 1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag? 2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach? 3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac? 4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony? Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane! Cytuj
margheritac Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka: 1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag? 2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach? 3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac? 4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony? Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane! Witam :D Masz racje ze to doskonale ciasto na letnie popoludnie przy kawie. Jest bardzo lekkie i "wchodzi ladniutko do brzuszka". odpowiadam: 1. ja uzywam dwie male puszki 2. mysle ze to bez roznicy ale ja zawsze biore w plastrach 3. UWAGA! Sokiem nasaczam biszkopt to takie wazne a nie napisalam!!!!!!!! 4. kokos zwykly biszkopt podalam wg przepisu ale ja zawsze robie swoj wyprobowany przepis na biszkopt i zmniejszam ilosc maki ktora zastepuje kokosem.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.