Skocz do zawartości
margheritac

Egzotyczny Płaszczyk Kokosowy

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

Biszkopt:

6 jajek

¾ szkl. cukru

1 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag kokosu

lub wg wlasnego przepisu-odjac 3 lyzki maki i dodac w zamian kokos

Masa:

15 dag kokosu

2 puszki ananasów

0,5 litra śmietany

dżem ananasowy

3 łyżeczki żelatyny

sok z jednej cytryny

sposób przygotowania

Żółtka ubić z 0,5 szkl. cukru. Tak samo białka. Do ubitych białek dodawać powoli żółtka ubijając. Następnie 2 łyżki gotującej się wody. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Na koniec kokos.

Masa

Kokos wsypać na sucha patelnię i lekko(!) zrumienić. Ostudzić. Ananasy odsączyć na sitku. Odłożyć ¼ a resztę pokroić. ¾ owoców zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć wymieszać z ubitą śmietaną. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód posmarować konfiturą, przykryć i posmarować 1/3 ananasowego kremu. Przykryć. Brzeg i górę posmarować resztą kremu. Obsypać boki i wierzch kokosem i udekorować ananasem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka: 1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag? 2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach? 3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac? 4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony? Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka:

1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag?

2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach?

3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac?

4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony?

Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane!

Witam :D Masz racje ze to doskonale ciasto na letnie popoludnie przy kawie. Jest bardzo lekkie i "wchodzi ladniutko do brzuszka".

odpowiadam:

1. ja uzywam dwie male puszki

2. mysle ze to bez roznicy ale ja zawsze biore w plastrach

3. UWAGA! Sokiem nasaczam biszkopt to takie wazne a nie napisalam!!!!!!!!

4. kokos zwykly

biszkopt podalam wg przepisu ale ja zawsze robie swoj wyprobowany przepis na biszkopt i zmniejszam ilosc maki ktora zastepuje kokosem....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.