Bahus Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2005 Zapiekanka z mięsem i warzywami 50 dag małych ziemniaków, sól, 3 marchewki, 20 dag brokułów, 20 dag fasolki szparagowej, 1 szlotka, 400 g mielonego mięsa, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, pieprz, 200 g śmietany kremówki, 100 g startego parmezanu, 1 łyżeczka mielonego kminku, tłuszcz do posmarowania naczynia Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i obrać. Marchew, brokuły i fasolkę oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, marchew pokroić w krążki. Wszystkie warzywa krótko zblanszować w osolonej wodzie i odcedzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Szalotkę oczyścić i posiekać. Cebulkę wymieszać z mięsem, tartą bułką, pietruszką i rozkłóconym jajem. Masę doprawić solą i pieprzem i uformować z niej małe kulki. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim warstwami ziemniaki, warzywa i mięsne kulki. Śmietanę wymieszać z parmezanem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zapiekankę polać sosem śmietanowo-serowym i piec ok. 20 minut. Przed podaniem danie posypać posiekaną pietruszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.