apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Składniki 5 dużych jaj 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Robić jak biszkopt,przekroić po upieczeniu i nasączyć. Krem.. Ubić 1/2 litra kremówki z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru,dodać zimną żelatynę. ...1 1/2 łyżki żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnej wody i po napęcznieniu dolać 1/2 szklanki gorącej wody-dobrze rozmieszać i ostudzić. Przekładając placki masą smaruje je dżemem z czarnej porzeczki z obu stron,moja rodzinka bardzo lubi ten placek chociaż nie jest to tradycyjna wuzetka. Na zachętę zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Bardzo dawno nie robiłam W-Z,dzięki Eluś za przypomnienie. Krem co napisałaś mam prawie identyczny,posiadam też przepis z innym kremem:75dkg twarogu lub 3 serki homo;ok 1 1/4 szkl.cukru-pudru;szkl.śmietany kremowej;7 płaskich łyżeczek żelatyny;zapach cytrynowy(tego kremu nie robiłam,więc nie wiem jak wychodzi? Ale przepis mam od znajomej która robiła.) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Kurcze,ja też daaawno nie jadłam w-z!A z tym dżemem to fajny pomysł,pewnie jest bardziej orzeżwiająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Basiu według mnie jest lekko kwaskowa bo sama śmietana dla mnie jest mdła...taką po prostu polubiliśmy. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Apsik podaj w jakiej kolejności miksować te składniki do ciasta bo nie za bardzo wiem kiedy dodać olej do ciasta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Edytko robi się tak jak biszkopt...miksuje białka na sztywno i dodaję stopniowo cukier,następnie żółtka a póżniej mieszam łyżką delikatnie dodając naprzemian mąki wymieszane z proszkiem i kakao i olej. Jeżeli ciasto byłoby za gęste to możesz dodać wody przegotowanej zimnej ze 2 łyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lily Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 dzisaj ja zrobilam, calkiem smaczna tylko biszkopt troszke suchy ,mysle ze trzeba go nasaczyc przed przelozeniem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Lily oczywiście ,że biszkopt można nasączyć-choć dla mnie taki z olejem tego nie wymaga. Ja dość grubo smaruje dżemem i placki są wilgotne...cieszę się że spróbowałaś,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 22 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Robiłam w sobotę wuzetkę na życzenie synka i nawet nie zdążyłam jej udekorować bo zniknęła w okamgnieniu. Tylko to zdążyłam sfotografować.... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzycielka Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 apsik ślicznie wygląda twoja Wuzeteczka i jaka wysoka ci wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Wcale się nie dziwię że zniknęła w oka mgnieniu,takiemu ciachu trudno się oprzeć :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.