Skocz do zawartości

Babka Drożdżowa Na Białkach


Rekomendowane odpowiedzi

Czasami zostaje nam dużo białek,z którymi nie zawsze wiadomo co zrobić.Polecam babę białkową. 4 szklanki krupczatki (nie może być inna mąka) 2 szklanki mleka 6 dkg drożdży 1 szklanka cukru pudru 25 dkg masła roślinnego 1 szklanka białek szczypta soli W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże wraz z łyżką pudru i łyżką mąki,odstawić do wyrośnięcia.Białka z pozostałym pudrem ubić na bardzo sztywną pianę,dodać wraz z wyrośniętymi drożdżami do ogrzanej mąki,lekko wymieszać,wyrobić ciasto (najłatwiej robotem nastawionym na najmniejsze obroty).Do dobrze wyrobionego ciasta dodać roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiać ciasto ( nie wymaga długiego mieszenia).Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość włożyć je do dwóch wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawić by ponownie wyrosło (!) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st około 1 godziny.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...

Czasami zostaje nam dużo białek,z którymi nie zawsze wiadomo co zrobić.Polecam babę białkową.

4 szklanki krupczatki (nie może być inna mąka)

2 szklanki mleka

6 dkg drożdży

1 szklanka cukru pudru

25 dkg masła roślinnego

1 szklanka białek

szczypta soli

W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże wraz z łyżką pudru i łyżką mąki,odstawić do wyrośnięcia.Białka z pozostałym pudrem ubić na bardzo sztywną pianę,dodać wraz z wyrośniętymi drożdżami do ogrzanej mąki,lekko wymieszać,wyrobić ciasto (najłatwiej robotem nastawionym na najmniejsze obroty).Do dobrze wyrobionego ciasta dodać roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiać ciasto ( nie wymaga długiego mieszenia).Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość włożyć je do dwóch wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawić by ponownie wyrosło (!) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st około 1 godziny.

Ja też dość często piekę taką babkę drożdżową na białkach, tylko dodaję 1,25 szklanki mleka i płatki migdałowe. Robię też kruszonkę. Mój przepis na kruszonkę: 7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, pół masła, 1 żółtko. Ciasto jest dość gęste, dlatego, gdy już robot nie może sobie poradzić, ciasto przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie. Dodaję mniej mleka, bo moja rodzinka lubi ciasto drożdżowe bardziej zbite.

Pozdrawiam Dana2005

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.