AnnaK Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Czasami zostaje nam dużo białek,z którymi nie zawsze wiadomo co zrobić.Polecam babę białkową. 4 szklanki krupczatki (nie może być inna mąka) 2 szklanki mleka 6 dkg drożdży 1 szklanka cukru pudru 25 dkg masła roślinnego 1 szklanka białek szczypta soli W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże wraz z łyżką pudru i łyżką mąki,odstawić do wyrośnięcia.Białka z pozostałym pudrem ubić na bardzo sztywną pianę,dodać wraz z wyrośniętymi drożdżami do ogrzanej mąki,lekko wymieszać,wyrobić ciasto (najłatwiej robotem nastawionym na najmniejsze obroty).Do dobrze wyrobionego ciasta dodać roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiać ciasto ( nie wymaga długiego mieszenia).Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość włożyć je do dwóch wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawić by ponownie wyrosło (!) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st około 1 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Czasami zostaje nam dużo białek,z którymi nie zawsze wiadomo co zrobić.Polecam babę białkową. 4 szklanki krupczatki (nie może być inna mąka) 2 szklanki mleka 6 dkg drożdży 1 szklanka cukru pudru 25 dkg masła roślinnego 1 szklanka białek szczypta soli W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże wraz z łyżką pudru i łyżką mąki,odstawić do wyrośnięcia.Białka z pozostałym pudrem ubić na bardzo sztywną pianę,dodać wraz z wyrośniętymi drożdżami do ogrzanej mąki,lekko wymieszać,wyrobić ciasto (najłatwiej robotem nastawionym na najmniejsze obroty).Do dobrze wyrobionego ciasta dodać roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiać ciasto ( nie wymaga długiego mieszenia).Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość włożyć je do dwóch wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawić by ponownie wyrosło (!) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st około 1 godziny. Ja też dość często piekę taką babkę drożdżową na białkach, tylko dodaję 1,25 szklanki mleka i płatki migdałowe. Robię też kruszonkę. Mój przepis na kruszonkę: 7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, pół masła, 1 żółtko. Ciasto jest dość gęste, dlatego, gdy już robot nie może sobie poradzić, ciasto przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie. Dodaję mniej mleka, bo moja rodzinka lubi ciasto drożdżowe bardziej zbite. Pozdrawiam Dana2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.