hanula Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 1.Upiec jeden biszkopt cienki jasny.Ja robię taki z czterech jaj .4 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia 2.Masy: 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 10 dag orzechów mielonych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 cytryna 1 czekolada 4-5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 kostki masła 10 dag rodzynek 10 dag owoców kandyzowanych(ananas, skórka pomarańczy,ja dałam wiśnie kandyzowane) 5 dag płatków migdałowych Masa ciemna: Masło utrzec na pulchną masę.Dodać przestudzony budyń ugotowany z dodatkiem mleka,cukru i cukru waniliowego.Wymieszać.Podzielić na dwie części.Do jednej dodać orzechy,kawe rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody,rodzynki i pokrojoną czekoladę. Masa jasna: Do drugiej części dodać sok z cytryny,płatki migdałowe i owoce kandyzowane. 3.Dodatki: 1 puszka ananasa 3 galaretki jednego koloru (przygotować wg przepisu na opakowaniu) 1 paczka podłużnych biszkoptów 1/2 szkl spirytusu (jak ktoś nie lubi to nie koniecznie Przełozenie placka -biszkopt -masa ciemna -biszkopty nasaczone spirytusem układane blisko siebie(jak ktoś nie lubi można ich nie moczyć w spirytusie) -masa biała -owoce ananasa -teżejąca galaretka Ciasto pochodzi z najnowszej książki Siostry Anastazji i jest super!Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernadettt Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Piekłam to ciasto już kilka razy,jest pyszne i wygląda bardzo dekoracyjnie.Polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.