Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Szarlotka z perełkami Ciasto 60 dag mąki 25 dag masła roślinnego 20 dag cukru pudru 1 jajko całe 3 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3—4 łyżek śmietany szczypta soli Nadzienie 2 kg jabłek 2—3 łyżki cukru 1 łyżka masła cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cynamonu 3 białka 3 łyżki cukru rafinady (jak najgrubszej) Obrane i pokrajane jabłka usmażyć z dodatkiem cukru i masła, dodać cukier waniliowy lub cynamon. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. (Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany ) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i podpiec na jasnozłoty kolor. Na przestudzony spód nałożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać cukier (rafinadę), szybko wymieszać, aby kryształki nie rozpuściły się w pianie, wyłożyć na wierzch szarlotki i suszyć w ciepłym piekarniku około 20 minut, tak aby piana nabrała złotego koloru, „perełki" wytworzą się same, gdy ciasto ostygnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.