Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szarlotka z perełkami

Ciasto

60 dag mąki

25 dag masła roślinnego

20 dag cukru pudru

1 jajko całe

3 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3—4 łyżek śmietany

szczypta soli

Nadzienie

2 kg jabłek

2—3 łyżki cukru

1 łyżka masła

cukier waniliowy lub

1 łyżeczka cynamonu

3 białka

3 łyżki cukru rafinady (jak najgrubszej)

Obrane i pokrajane jabłka usmażyć z dodatkiem cukru i masła, dodać cukier waniliowy lub cynamon. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. (Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany ) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i podpiec na jasnozłoty kolor. Na przestudzony spód nałożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać cukier (rafinadę), szybko wymieszać, aby kryształki nie rozpuściły się w pianie, wyłożyć na wierzch szarlotki i suszyć w ciepłym piekarniku około 20 minut, tak aby piana nabrała złotego koloru, „perełki" wytworzą się same, gdy ciasto ostygnie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.