Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2005 Szarlotka z perełkami Ciasto 60 dag mąki 25 dag masła roślinnego 20 dag cukru pudru 1 jajko całe 3 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3—4 łyżek śmietany szczypta soli Nadzienie 2 kg jabłek 2—3 łyżki cukru 1 łyżka masła cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cynamonu 3 białka 3 łyżki cukru rafinady (jak najgrubszej) Obrane i pokrajane jabłka usmażyć z dodatkiem cukru i masła, dodać cukier waniliowy lub cynamon. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. (Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany ) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i podpiec na jasnozłoty kolor. Na przestudzony spód nałożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać cukier (rafinadę), szybko wymieszać, aby kryształki nie rozpuściły się w pianie, wyłożyć na wierzch szarlotki i suszyć w ciepłym piekarniku około 20 minut, tak aby piana nabrała złotego koloru, „perełki" wytworzą się same, gdy ciasto ostygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.