Skocz do zawartości

Szarlotka z perełkami


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Szarlotka z perełkami

Ciasto

60 dag mąki

25 dag masła roślinnego

20 dag cukru pudru

1 jajko całe

3 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3—4 łyżek śmietany

szczypta soli

Nadzienie

2 kg jabłek

2—3 łyżki cukru

1 łyżka masła

cukier waniliowy lub

1 łyżeczka cynamonu

3 białka

3 łyżki cukru rafinady (jak najgrubszej)

Obrane i pokrajane jabłka usmażyć z dodatkiem cukru i masła, dodać cukier waniliowy lub cynamon. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. (Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany ) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i podpiec na jasnozłoty kolor. Na przestudzony spód nałożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać cukier (rafinadę), szybko wymieszać, aby kryształki nie rozpuściły się w pianie, wyłożyć na wierzch szarlotki i suszyć w ciepłym piekarniku około 20 minut, tak aby piana nabrała złotego koloru, „perełki" wytworzą się same, gdy ciasto ostygnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.