Skocz do zawartości

Spaghetti z sosem genueńskim


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Spaghetti z sosem genueńskim

40 dag spaghetti,

garść listków bazylii,

5 ząbków czosnku,

4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,

8 dag tartego ostrego sera owczego,

1/2 szklanki oliwy z oliwek,

1 łyżeczka masła,

sól.

Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno z czosnkiem i solą, która wpływa na utrzymanie świeżego, zielonego koloru. Przełożyć do moździerza, dodać orzechy i ucierać dodając po trochu tarty ser. Utarta masa powinna mieć jasnogroszkowy kolor. Dolewać oliwę, stale mieszając, aż sos stanie się płynny. Aby otrzymać bardziej wyrafinowany smak, można dodać łyżeczkę masla, zanim zacznie się dolewać oliwę. Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko posolonej wody. Odcedzić. Polać sosem genueńskim i natychmiast podawać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.