Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W ubiegłą niedzielę upiekłam mój pierwszy tort , przepis mam z programu Ewy Wachowicz .Upiekłam go dla mojej chrześniaczki na urodziny.

Biszkopt:

10 jajek

200g.cukru

250g.mąki

150g. zmielonych orzechów

1 łyżka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki oliwy

1 szkl. zmielonych biszkoptów

Białka oddzielić od żółtek , z białek ubić sztywną pianę , dodać cukier i cukier waniliowy , po czym ubijać ,aż połączą się z pianą . Delikatnie wmieszać żółtka.

Mielone orzechy wymieszać z mąką , zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia .Stopniowo wmieszać w pianę , dodac oliwę.

Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 26cm. (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180st.

Masa orzechowa:

400g.zmielonych orzechów włoskich

400ml. mleka

300g. cukru

400g. masła

1 kieliszek spirytusu

W gotującym się mleku rozpuścić cukier , następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut , aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość , stopniowo wmieszać zmielone orzechy , po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut . odstawic do wystudzenia . Utrzeć dwie kostki masła (aż się spieni) dodawać stopniowo wystudzoną masę orzechową i na koniec dodać kieliszek spirytusu.

Ciasto przekroić na trzy warstwy i przełozyć kremem , resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach , boki okleić zmielonymi orzechami ,wierzch ozdobić według uznania . Ja obsypałam wiórkami czekoladowymi ,bo szczerze mówiąc ,już mi się nie chciało mielić orzechów . Czytając dzisiaj dokładnie posty , szczególnie od Dorotaxx pomyślałam o tej masie cukrowej i spróbuję zrobić następnym razem z tą masą .

post-7818-1216836930_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Walentyno ,jak to jest Twój pierwszy tort ,to tylko pogratulować umiejętności !!! W cieście są orzechy ,to biszkopt po upieczeniu ma ciemniejszy kolor ? A i masa mnie zaciekawiła ,bo nie ma w niej jaj . Walu ,ja też myślę o tej masie cukrowej ,jak dla mnie to jeszcze odległy temat . Pozdrawiam :arrow: .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje , szczerze mówiąc ,to byłam przejęta, gdy go piekłam ale muszę przyznać , że jest przepyszny, masa nie jest mdła ,zasłodka . Goście prosili o drugi kawałek . Biszkopt faktycznie jest ciemny po upieczeniu .pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.