walentyna Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Witam! W ubiegłą niedzielę upiekłam mój pierwszy tort , przepis mam z programu Ewy Wachowicz .Upiekłam go dla mojej chrześniaczki na urodziny. Biszkopt: 10 jajek 200g.cukru 250g.mąki 150g. zmielonych orzechów 1 łyżka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki oliwy 1 szkl. zmielonych biszkoptów Białka oddzielić od żółtek , z białek ubić sztywną pianę , dodać cukier i cukier waniliowy , po czym ubijać ,aż połączą się z pianą . Delikatnie wmieszać żółtka. Mielone orzechy wymieszać z mąką , zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia .Stopniowo wmieszać w pianę , dodac oliwę. Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 26cm. (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180st. Masa orzechowa: 400g.zmielonych orzechów włoskich 400ml. mleka 300g. cukru 400g. masła 1 kieliszek spirytusu W gotującym się mleku rozpuścić cukier , następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut , aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość , stopniowo wmieszać zmielone orzechy , po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut . odstawic do wystudzenia . Utrzeć dwie kostki masła (aż się spieni) dodawać stopniowo wystudzoną masę orzechową i na koniec dodać kieliszek spirytusu. Ciasto przekroić na trzy warstwy i przełozyć kremem , resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach , boki okleić zmielonymi orzechami ,wierzch ozdobić według uznania . Ja obsypałam wiórkami czekoladowymi ,bo szczerze mówiąc ,już mi się nie chciało mielić orzechów . Czytając dzisiaj dokładnie posty , szczególnie od Dorotaxx pomyślałam o tej masie cukrowej i spróbuję zrobić następnym razem z tą masą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Walentyno ,jak to jest Twój pierwszy tort ,to tylko pogratulować umiejętności !!! W cieście są orzechy ,to biszkopt po upieczeniu ma ciemniejszy kolor ? A i masa mnie zaciekawiła ,bo nie ma w niej jaj . Walu ,ja też myślę o tej masie cukrowej ,jak dla mnie to jeszcze odległy temat . Pozdrawiam :arrow: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walentyna Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Dziękuje , szczerze mówiąc ,to byłam przejęta, gdy go piekłam ale muszę przyznać , że jest przepyszny, masa nie jest mdła ,zasłodka . Goście prosili o drugi kawałek . Biszkopt faktycznie jest ciemny po upieczeniu .pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Ależ uroczy torcik :arrow: Jak laleczka :arrow: Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.