Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:  40 dag maku  40 dkg cukru pudru  1 kostka masła  2 łyżki miodu płynnego  10 jajek  6 płaskich łyżek bułki tartej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy  bakalie Wykonanie: Mak sparzyć wrzącym mlekiem w proporcji ½ litra mleka na ½ kg mleka. Ostudzić, zemleć dwa razy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miód i żółtka i jeszcze utrzeć. Do utartej masy dodawać porcjami mak wymieszany z bułką, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Na koniec dodać pianę z białek i starannie lecz delikatnie wymieszać. Całość wylać na blaszkę prostokątną o wysokich brzegach lub dużą tortownicę. Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone polać polewą czekoladową lub lukrem. Można ozdobić migdałami, orzechami, itp. Można także przełożyc masą orzechową, kawową lub czekoladową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.