Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:  40 dag maku  40 dkg cukru pudru  1 kostka masła  2 łyżki miodu płynnego  10 jajek  6 płaskich łyżek bułki tartej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy  bakalie Wykonanie: Mak sparzyć wrzącym mlekiem w proporcji ½ litra mleka na ½ kg mleka. Ostudzić, zemleć dwa razy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miód i żółtka i jeszcze utrzeć. Do utartej masy dodawać porcjami mak wymieszany z bułką, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Na koniec dodać pianę z białek i starannie lecz delikatnie wymieszać. Całość wylać na blaszkę prostokątną o wysokich brzegach lub dużą tortownicę. Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone polać polewą czekoladową lub lukrem. Można ozdobić migdałami, orzechami, itp. Można także przełożyc masą orzechową, kawową lub czekoladową.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.