Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Składniki: 40 dag maku 40 dkg cukru pudru 1 kostka masła 2 łyżki miodu płynnego 10 jajek 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy bakalie Wykonanie: Mak sparzyć wrzącym mlekiem w proporcji ½ litra mleka na ½ kg mleka. Ostudzić, zemleć dwa razy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miód i żółtka i jeszcze utrzeć. Do utartej masy dodawać porcjami mak wymieszany z bułką, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Na koniec dodać pianę z białek i starannie lecz delikatnie wymieszać. Całość wylać na blaszkę prostokątną o wysokich brzegach lub dużą tortownicę. Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone polać polewą czekoladową lub lukrem. Można ozdobić migdałami, orzechami, itp. Można także przełożyc masą orzechową, kawową lub czekoladową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.