Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Masa: 50 dag maku 5 dag margaryny 25 dag cukru po 5 dag skórki pomarańczowej, rodzynków, orzechów 4 łyżki miodu 2 białka Ciasto: 1 kg mąki 10 dag drożdży ½ litra mleka 6 żółtek 35 dag cukru cukier waniliowy 20 dag masła Wykonanie: Drożdże rozmieszać ze szklanką mleka (letniego) i 1 łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i schłodzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Dolać resztę mleka i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu aż ziarenko da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić, zmielić 2 razy. Włożyć do rondelka ze stopioną margaryną, dosypać cukier oraz bakalie, dodać miód. Ciągle mieszając smażyć 10 minut. Po przesmażeniu wymieszać z pianą z białek. Ostudzić. Ciasto podzielić na trzy porcje, każdą rozwałkować na prostokąt 30X20 cm. Na każdym rozsmarować 1/3 masy, zrolować. Włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut. Ostudzone polukrować lub polać czekoladą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.